Danas počinje konklava, već poslijepodne možemo dobiti novog papu

Kardinali okupljeni u Rimu kako bi izabrali novog papu počinju glasovati u utorak popodne, a nijedan od kandidata ne ističe se kao jasan favorit.

Svih 115 kardinala prisustvovat će na posebnoj jutarnjoj misi prije odlaska u Sikstinsku kapelu. Osim utorka kada će glasovati samo jednom, narednih dana kardinali će glasovati dva puta prijepodne i dva puta poslijepodne sve dok jedan od kandidata ne dobije dvije trećine glasova. Izbor novog pape uslijedio je nakon iznenadnog odlaska Benedikta XVI.

Izazov vođenja Crkve koja se bori s brojnim problemima, od seksualnog zlostavljanja do optužbi za korupciju u Vatikanu pokazali su se prevelikim teretom za sada već bivšeg vođu Katoličke crkve, piše BBC.

Stariji od 80 godina bit će isključeni

U jutarnjim satima održat će se misa u bazilici Svetog Petra, a u popodnevnim satima 115 kardinala uputit će se u Sikstinsku kapelu na izbor Benediktovog nasljednika. Oni stariji od 80 godina isključit će se iz glasovanja.

Nakon što svi prisegnu na tajnost, vrata kapele će se zaključati. Postavljeni su uređaji koji ometaju signale za mobitel i internet.

Ratzinger je bio favorit, nasljednik će se birati duže

Kada je izabran 2005. godine kardinal Joseph Ratzinger bio je istican kao favorit i odabran je nakon samo četiri kruga glasovanja. Očekuje se da će glasovanje za njegovog nasljednika trajati duže jer nema jasnog favorita. Frederico Lombardi, glasnogovornik Vatikana, rekao je ranije kako će konklava vjerojatno trajati dva do najviše četiri dana  Nakon svakog glasovanja listići će se spaljivati, a dim koji će se večeras prvi put pojaviti vjerojatno će biti crne boje što znači da novi papa nije izabran.

Od srijede kardinali će glasovati dva puta dnevno, u jutarnjim i popodnevnim satima, a listići će se paliti nakon svakog kruga glasovanja, sve dok jedan kandidat ne osvoji većinu. U tom slučaju dim koji izađe iz kapele bit će bijele boje. Ako nakon tri dana ne izaberu novog papu kardinali će prekinuti glasovanje najviše na jedan dan koji će posvetiti molitvi, sastancima, promišljanju i duhovnoj obnovi

Kako bi sve bilo tajno u ponedjeljak se oko 90 članova osoblja koje će se brinuti za kardinale tijekom vremena osame moralo zakleti na tajnost.

U konklavu ušla i dva Hrvata

Kardinal Ratzinger javnost je o svom odreknuću obavijestio 11. veljače, a burno razdoblje za Crkvu završit će izborom 266. pape. U konklavu su ušla i dva Hrvata, nadbiskup zagrebačku kardinal Josip Bozanić i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. (24sata.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.