Dan neovisnosti BiH: Službeno ga obilježava 51% države

U srijedu, 1. ožujka, obilježava se Dan neovisnosti BiH odnosno 32. godišnjica referenduma o neovisnosti, koji se održao 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine, kada se više od dvije trećine bh. građana izjasnilo za demokratsku i neovisnu BiH.

Referendum za neovisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Referendum je ujedno bio i uvod u krvavi rat.

Punoljetni građani tadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasovali su o neovisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Na referendumu o neovisnosti Bosne i Hercegovine glasovalo je 2.073.568 građana/glasača BiH (izlaznost 64,3 posto), od kojih je 99,7 posto bilo za neovisnost. Bosna i Hercegovina je proglasila neovisnost 1. ožujka 1992. godine, a rezultati referenduma su prihvaćeni 6. ožujka iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Zakon o Danu neovisnosti donesen je 1993. godine, a dopunjen 1995. i objavljen u Službenom listu RBiH broj 9/95.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. ožujka proglašava Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je tadašnji predsjednik tadašnjeg Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. ožujka 1995. godine, neposredno nakon okončanja krvavog rata i točno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate Referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Prethodno je Skupština BiH 28. veljače 1995. godine donijela odluku da se 1. ožujka slavi kao Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine. Dan neovisnosti u BiH se nejednako doživljava baš kao i ravnopravnost za koju su građani glasovali na referendumskom odlučivanju.

Dan neovisnosti neradni je dan u Federaciji BiH dok se u Republici Srpskoj ovaj praznik ne obilježava.

A pitanje koje se stalno postavlja je i, koliko je do danas BiH uopće bila neovisna, s obzirom da međunarodna zajednica i dalje ima ključnu riječ.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • 51%? Odbij i našu zhžupaniju i bit će i manje od 50%
    Danas sve radi jedino ako se i rad cjelodnevni vodi kao da se slavi onda ste u pravu
    Danas bi trebala samo inspekcija raditi i puniti proračun

    • Ma šta odbijat?
      Za neovisnost je više glasovalo Širokobrižana nego Tuzlaka ili Sarajlija npr,prema tome prije nego se nesto napise valjalo bi malo razmislit sta se pise.

    • Mnoge firme u Širokom, uključujući firme kao Ataco danas ne rade. To što radi firma u kojoj radiš je tvoj problem.
      Živiš gdje živiš - po meni je jadno od gazda koji izrabljuju radnike pod krinkom da ih nije briga za neovisnost BiH. Ali kad dođe Dan Herceg Bosne, prave se ludi i opet rade. Pa ajd ako ćemo bit dosljedni Ajmo slavit dan Herceg Bosne, Dan županije. Možeš mislit.

  • TutićZrinko: Jsu, glasovali su. I sam sam glasovao i svi moji. Ali, popišam se danas i uvijek na taj "dan nezavisnosti", jer balije su sve odredbe za koje smo gasovali izokrenuli, pogazili, prevarili nas, ukrali ih i izmijenjati. Da ne spominjem što su nam napravili u ratu. Naši političari nisu sposobni izboriti se za ono xza što smo dali glas.

  • Cuj to, 51%? Zar ne slavimo svi draga braco, evo moja firma ne radi danas, i ja bas pitam, kojim povodom, a poslodavac kaze, pa to je dan svih nas. Jedino tako mozemo naprijed. Sretan Vam dan nezavisnosti!

    • Da nije HDZ🐑🐑🐑 nebi ti bio iz Širokog, čuo sam da se pravi nova upravna zgrada HDZa, kluč za dobru kupnji i dzamija tamo di ruše Duvansku stanicu.

  • Hrvati slave sve redom samo da se ne radi a tražili bi neka prava, izborni zakon, jednakopravnost itd. Gospodo dok god slavite ovaj dan Komsic je legalan i legitiman. Ne mozete malo ovako malo onako. Veci ljigavaca od nas hrvata nema. Niti znamo sto hoćemo a niti sto mozemo. Jedno pricamo , drugo radimo…Prije se za bosnjake, muslimane govorilo da ne znaju sto su , tko su do podne jedno popodne drugo. E sada oni vec 15 god. Tocno znaju sto su, ko su, sto zele, koji im je konačan cilj i svi teze ka istom cilju od politickih partija SDA, SDP, DF, NIP itd. A hrvati, posebno nasi politicki prestavnici jedan dan pricaju jedno, drugi drugo a sto rade, dogovaraju, potpisuju to vise ni oni samo ne znaju. Vjerodostojnost hrvatske politike i nacionalni interesi jednako nula. Nasi politicki prestavnici a i ovi ratni tajkuni, profiteri stavili su osobni interes ispred interesa hrvatskog naroda. Prodali su nase mrtve branitelje, ranjene, zive i sve nas koji smo jos tu. Reci te nam jednu odluku HNS- ta a kazu da je to krovna institucija hrvata a da su je ta tjela, osobe sprovele u zadnjih 15 god. Niti jednu odluku nisu sprovela niti ispoštovali. Toliko si vjerodostojni. Tako ih gledaju i stranci i bosnjaci i stbi..

Zadnje dodano

  • Vijesti

Kada vidite ove cifre, shvatit ćete zašto se političari bore za ulazak u EU parlament

Ovog tjedna započela je kampanja za europarlamentarne izbore koji se održavaju od 7. do 9.…

9 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Skender: Na Borac idemo s najboljim mogućim opcijama

Novi okršaj s banjalučkim Borcem, ovaj put u sklopu 29. kola Premijer lige BiH, Široki…

10 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Željezničar preokretom do pobjede nad GOŠK-om

[gallery ids="682719,682720,682721,682722,682723,682724"] FK Željezničar porazio je NK GOŠK 2:1 u susretu 29. kola Premijer lige…

10 sati prije
  • Ostalo
  • Sport

Ivanišević otkrio tko mu je broj jedan u svijetu tenisa

U razgovoru za Dnevnik Nove TV legendarni Goran Ivanišević komentirao je nedavni prekid suradnje s…

10 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Sloga svladala Zvijezdu koja je dvaput “pocrvenjela”

Nogometaši Sloge svladali su ekipu Zvijezde 09 rezultatom 2:0 u susretu 29. kola Premijer lige…

11 sati prije
  • Business
  • Vijesti

Europska država uvodi šestodnevni radni tjedan

U Grčkoj se u srpnju uvodi šestodnevni radni tjedan. Kako navode lokalni mediji, ova obveza…

11 sati prije