Cvitanović i HDZ 1990 reagirali na zabranu ulaska hrvatskih državljana: Prestanite nas omalovažavati!

Ilija Cvitanović
Državljani BiH u Hrvatsku mogu putovati bez posebnih ograničenja, ali ne vrijedi obratno.

Hrvatski državljani, pa i oni s dvojnim državljanstvom – hrvatskim i bh. – u tu susjednu državu neće moći ući bez putovnice iako je donedavno prelazak granice bio moguć uz osobnu iskaznicu, a  Federacija će ih sve do 1. lipnja počastiti 14-dnevnom izolacijom, a nužno je posjedovati i bh. putovnicu kako bi se moglo ući BiH.

Tim povodom reagirali su iz Hrvatske demokratske zajednice 1990, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Pozivamo Vijeće ministara BiH da hitno promjeni Odluku o zabrani ulaska u Bosnu i Hercegovinu bez posjedovanja valjanog putnog dokumenta BiH.

Većina Hrvata u Bosni i Hercegovini posjeduje hrvatsku putovnicu i hrvatsku osobnu kao državljani i Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U potpunosti ste situaciju napravili konfuznom i neizdrživom za mnoge građane koji zbog posla, zbog privatnih obveza svakodnevno moraju putovati u RH.

Stoga, još jednom tražimo žurno poništenje takve Odluke i omogućavanje kretanja na način kako je do prije ove Odluke funkcioniralo. Hrvatski državljani u BiH nisu i ne smiju biti državljani trećih zemalja, a naročito državljani trećeg reda u Bosni i Hercegovini. Očekujemo žurnu reakciju.

Isto tako, tražimo od Federalnog ministra zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH da predlože Stožeru Civilne zaštite  ukidanje famozne samoizolacije za državljane BiH koji dolaze iz inozemstva kao što su to učinile i zemlje u okruženju. 

Omogućite besplatno testiranje svima koji nakon dugo vremena žele doći svojoj kući, svojim obiteljima te nakon testiranja omogućite potpunu slobodu kretanja istima, stoji u priopćenju HDZ-a 1990, koje je na Facebooku podijelio i predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović.

Hrvatski državljani ulaze u BiH s putovnicom, a kod Neuma se može prijeći s osobnom iskaznicom

BiH otvara granice 1. lipnja

(www.jabuka.tv)


16 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.