Čović: BiH nema bez Hrvata

Na 19. Općem saboru HDZ-a, koji se danas od 10 sati održava u KD Vatroslav Lisinski, bira se 10 članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora HDZ-a.

Predsjednik stranke Andrej Plenković predstavit će izvješće o radu od posljednjeg sabora koji je održan 2018. godine, a predviđeno je i prihvaćanje Programske deklaracije te izmjene i dopune Statuta HDZ-a.

U programu pod nazivom “HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti” navodi se da će se stranka u četvrtom desetljeću djelovanja zalagati za moderni hrvatski suverenizam, što uključuje modernizacijsku prilagodbu gospodarstva, podizanje životnog standarda i socijalne sigurnosti te borbu protiv svih oblika isključivosti, izolacionizma i demagogije.

HDZ-ovci svoje mjesto vide na desnom centru političkog spektra koji, tvrde, najbolje objedinjuje vrijednosti narodnjaštva i kršćanske demokracije, koje dijeli najveći dio hrvatskog naroda, kao i ideale domoljublja, državotvornosti, rada, solidarnosti, društvene tolerancije i otvorenosti prema svijetu.

Među “temeljnim načelima i odrednicama” uz zalaganje za dostojanstvo Domovinskoga rata i poštovanje prava hrvatskih branitelja našla se i obitelj, uz poruku kako HDZ smatra obitelj temeljnom jedinicom društva. No, pritom poštuju “sve zajednice obiteljskog života koje se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi” te načelima solidarnosti i društvene odgovornosti.

Govorio je i Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH:

Uvjeren sam da ove 33 godine za nas koji slijedimo demokršćanske principe djeluju i simbolično. Vjerujem da ćete poslati jasne poruke kako treba izgledati društvo u vremenu ispred nas. Ovaj Sabor ima posebnu vrijednost za Hrvate izvan Hrvatske. Uvijek smo bili graničari stari. Trebamo zaštititi naše prostore. Danas BiH ima iskušenje kakvo nije imala od Daytona. Danas je Hrvata značajno manje, ali nas je i dalje iznad 15 posto u BiH. Danas vrlo jasno moramo kazati da BiH nema bez hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Jedini koji zagovaraju euroatlantski put u BiH, zagovaramo sve standarde Europske unije.

Točno je ovo što je Dragan rekao, pitanje Hrvata u BiH nekada uopće nije bila tema, a danas je tema stalno, zbog rada Vlade te HDZ-a u Hrvatskoj i BiH, rekao je Andrej Plenković pa pozdravio dolazak predsjednika Europske pučke stranke (EPP) Manfreda Webera i novog glavnog tajnika EPP-a Thanasisa Bakolasa.

Zatim je govorio Manfred Weber, predsjednik Europske pučke stranke:

Sretan sam što sam opet u Zagrebu. Hrvatska je jedna od snažnih točaka EPP-a. Kad sam bio mladi član Europskog parlamenta bio sam u Dubrovniku i dojmili su me se memorijali posvećeni vašim žrtvama. Kao predsjednik EPP-a prvi posjet mi je bio upravo Hrvatskoj. Andrej Plenković kao premijer Hrvatske stvarno isporučuje uspješnu europsku priču. Andrej, kažem ti, tvoje iskustvo potrebnije je više nego ikad. U Europi opet imamo rat. Vi u Hrvatskoj znate što je boriti se za slobodu, još se sjećamo slika iz Vukovara. Napadnuta je Ukrajina, ali i europski principi, to je napad na demokraciju, vladavinu prava. Putin želi iznova pisati povijest i opet nametnuti željeznu zavjesu. Želi se vratiti u povijest koju smo ostavili u povijesnim knjigama. Ne želimo živjeti u Europi u kojoj majke i djeca moraju strahovati za svoje živote. Ne želim živjeti u Europi u kojoj vlada Vladimir Putin, poručio je Weber, koji je također čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u eurozonu. –

Europski način života je ugrožen. Ovo su teška vremena, vrijeme je da se borimo za naše vrijednosti, dodao je te na hrvatskoj jeziku zaključno rekao:

Sretno! Učinit ćemo to zajedno. 

(www.jabuka.tv | Foto: Josip Regović/Pixsell)

Komentari:

  • Po tebi HDZ i HNS nema bez tebe a jos jedan mandat tebe u politici i Komsica i vama slicnih nema hrvata u Federaciji vise. Hrvati odlaze gdje je HDZ na vlasti u većem broju. Mladi nemaju posla ako nisu neciji iz HDZ mafije… Covicu idi u mirovinu i ne spasavaj nas vise. Zeljko Komsic spasava bosnjake od tebe a ti nas o Komsica i Bakira. Nas nestaje a vi činite vlast zajedno gdje god mozete. Pametnom dosta.

    • Ne govoriti ružno.
      Naravno da nema BiH bez Hrvata.
      Samo mi nije jasno da li vi želite da postoji BiH.
      Sve radite u svoju korist ,za Bosnu vas briga kao lanjski snijeg.
      Sa ovakvim političarima neka nam je Bog na pomoći.

  • Mislim da BiH to nije briga, vrlo lako ce BiH nastaviti bez Hrvata, kome vise prodajes price?

  • Slažem se Dragane,ali ima hrvata koji rade protiv hrvata i to uporno.Tvoj Veselko to radi stalno i gubi i glasove i ljude.

  • Ima i bez tebe bez dode i bez ridjavoga princa i bez diplome i bez želje zvanog piva i bez nervira i bez sviju vas redom....samo neće biti više vas...bit će neki novi slični vama ili gori i od nas i od vas....

  • Ako se Hrvati ne odupti najezdi veliko bošnjačke politike centralizirane građanske bih može biti BiH i u njoj Hrvati koji se ništa ne pitaju.

  • Čoviću.opstaće bih bez hrvata.tisi.dosta doprinio.sa tvojom ludom politikom tisi posluga banski dvora.jebote ćaća.koite napravijo neš čoviću ono dobit šta tražiš.nebojimose tebe.hahhaha.čovoću svemi znamo šta se krije iz azavjese.ti misliš dasmomi budale.da ništa neznamo gurnućemote pod tepih kao pismmo.uzavreleuti strasti.ti tražiš treći mandat u predsjedništvu to nemoreš dobit.

  • sve vlaszi umkinuti i sve da bude centalizirano kao što je u Rusiji i što žele bošnjaci sa BiH.

Zadnje dodano

  • Magazin
  • Showbiz

Srpski reper udarao tenisicama po glavi publiku u Mostaru

Popularni srpski reper Desingerica gostovao je u srijedu navečer u jednom noćnom klubu u Mostaru.…

25 minuta prije
  • Business
  • Vijesti

Zašto je propala investicija od milijardu KM u BiH?

Informacija koju je BiznisInfo.ba nedavno objavio, da je propala najveća investicija koja je najavljena u…

36 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Englezi ukidaju VAR?

Klubovi engleske nogometne Premier lige glasat će u lipnju o mogućem ukidanju VAR tehnologije od…

50 minuta prije
  • Nogomet
  • Sport

Bilbija uspješno operiran

Kapetan Zrinjskog Nemanja Bilbija (33) u srijedu je uspješno operiran, potvrdio je mostarski klub. Naš…

56 minuta prije
  • Vijesti

FTV poziva BHRT: Spasimo zajednički javne servise

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH poziva Upravu BHRT-a na konačno potpisivanje jedinog na Zakonu jasno…

1 sat prije
  • Vijesti

Slovački premijer je izvan životne opasnosti

Slovački vicepremijer Tomaš Taraba izjavio je u srijedu navečer da je premijer Robert Fico trenutno…

1 sat prije