Cijela istina o ubojstvu franjevaca u Širokom Brijegu

U srijedu se navršilo 79 godina od jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, a samo tog kobnog dana u ratnom skloništu kod Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja BDM ubijeno je 12 franjevaca, a u razdoblju od 5. do 10. veljače 1945. i 72 civila.

Toga kobnoga 7. veljače 1945. partizani su u širokobriješkom franjevačkom samostanu pronašli 12 fratara te nekoliko učenika koji su se skrili zbog sigurnosti. Pripadnici Zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanog u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana su izveli sve zatečene fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u spomenuto ratno sklonište te ih tu mučki ubili, a neke i žive spalili.

Desetljećima se o tome nije smjelo ni pričati, a kamoli prenijeti njihove ovozemne ostatke u grobnicu. To je tek učinjeno 1970. godine.

Vicepostulator Vicepostulature ”Fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenko Stojić za portal Jabuka.tv govorio je kobnim događajima iz Drugog svjetskog rata i poraća.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Živjele nase ustase i domobrani gdje god jesu ...i sad vlada partija i UDBA nazalost ...valjda ce nekad doci vrijeme bolje ,bolja vlast da nasi ne iseljavaju ...narod pogotovo partijasi HDZ nema to morala i njihovi dosunici pun ljubomore ,zlobe , traca i muski i zenske koje su sve vise umjetne ...skolstvo degradirano, zdravstvo jadno ,pravde zasad nema,znaju se djeca od uhljeba a znaju od postenih roditelja koji nisu partijasi HDZ,ne pada jabuka daleko od stabla , kakvi roditelji takva i djeca ♥️ zna se koliko posten covjek moze imati u vremenu krize ,nema lustracije,sretan je svak koje otisao odavde vani...ratni profiteri, lazne invalidske mirovine a tamo se prave Hrvatine 😂🥰 izbori se kradu ,ne postuje se nista ...sve skupo , place jadne....kazem istinu ❣️

  • Zašto je od52g. Izlazio katolički godišnjak (kalendar) Dobri pastir urednik dr Karlo Karin tiskan jSarajevu izlazio godinama na drugon stranici slika josipa broza tita što jeli moglo bez toga?

  • Bože šta je našeg naroda izginuli,nek se samo istina dizna var to nema kuće u Hercegovina da nije po dvoje troje pobijenih,određeno,ne zna se Di su ubijeni po jamama,pokoj vječni daruj im gospodine,počivališta u miru Božjem,pogotovo tko je imao habet sve je pobijedio,Bože kolka je mržnja bila,

  • Taj zločin su uradili domaći tifusari partizani a nažalost njihovi potomci i danas su na privilegiranim položajaima ! Žalosno a mlade generacije o tome neznaju ništa a što je žalosno i naši fratri o tome više ne pričaju !

Zadnje dodano

  • Business
  • Vijesti

Tko najveći strani ulagači u BiH?

Direktne strane investicije u prošloj godini, prema procjenama Centralne banke BiH, iznosile su 1,7 milijardi…

2 sata prije
  • PR

Kakve veze imaju Messi i Mbappé sa cyber sigurnosti?

Odgovor na ovo pitanje i puno drugih korisnih informacija, baziranih na stvarnim pričama iz oblasti…

2 sata prije
  • Vijesti

Makedonija dobila prvu predsjednicu

Na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji održanim u srijedu uvjerljivu pobjedu odnijela je…

2 sata prije
  • PR

Široki Brijeg: TT Kabeli raspisali natječaj za posao

TT KABELI d.o.o. Široki Brijeg raspisuje natječaj za sljedeće radno mjesto: Djelatnik na održavanju –…

2 sata prije
  • PR

Besplatni pregledi madeža u Domu zdravlja Široki Brijeg

U sklopu projekta Euromelanoma, u Domu zdravlja Široki Brijeg u srijedu, 15. svibnja od 11:00…

3 sata prije
  • Vijesti

Njemačka uvodi kontrole na svim granicama

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser donijela je odluku o uvođenju graničnih kontrola na svim…

3 sata prije