Bundestag usvojio rezoluciju o BiH, glavni krivci Čović i Dodik

Bundestag je velikom većinom glasova zastupnika odobrio ponovno slanje vojnika Bundeswehra u sigurnosnu misiju Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini te je istodobno prihvatio rezoluciju o Bosni i Hercegovini.

Ponovno sudjelovanje vojnika Bundeswehra u sklopu misije EUFOR ALTHEA, koje je prekinuto prije deset godina, podržali su zastupnici stranka njemačke vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, kao i stranke demokršćanske oporbe, piše Hina.

Misija je ograničena na maksimalno 50 vojnika i za sada je ograničena na godinu dana, prenosi Hina.

Bez Izetbegovića Istodobno je prihvaćena i rezolucija stranaka vladajuće koalicije pod nazivom “Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost”, kojom Bundestag od njemačke vlade traži intenziviranje angažmana u Bosni i Hercegovini.

U rezoluciji se osuđuju nacionalistička stremljenja bošnjačke, hrvatske i srpske strane te se zbog separatističkih aktivnosti osuđuju Milorad Dodik i Dragan Čović. 

Ovaj dio rezolucije izazvao je unutar zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) kontroverze zbog nespominjanja i Bakira Izetbegovića kao jednog od nositelja nacionalističke politike u BiH.

Rezolucija sadrži 22 točke koje između ostalog sadrže i zalaganje za sankcije za one osobe koje teže destabilizaciji i ugrožavanju teritorijalne suverenosti BiH. Distanciranje Isto tako se od političkih vodstava Srbije i Hrvatske traži distanciranje od separatističkih snaga u BiH.

Ponovno sudjelovanje vojnika Bundeswehra u misiji EUFOR opravdano je “pogoršanom sigurnosnom situacijom u zemlji”. Zastupnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) Josip Juratović upozorio je u srijedu za Deutsche Welle kako predložena rezolucija ima manjkavosti koje mogu prouzročiti nove probleme.

Bojim se da će to biti samo rezolucija koju će zloupotrijebiti nacionalisti u izbornoj kampanji i to bi bilo kobno. To treba spriječiti, kazao je Juratović.

U odnosu na sadržaj političkog dijela rezolucije o BiH kazao je kako ona sadrži neke generalizacije koje mogu biti problem.

Na mjestu gdje se spominje da u BiH vlada politički nepotizam i nacionalizam, piše ‘u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim redovima’, a onda se poimenično spominju stranke i lideri tih stranaka. To su (Dragan) Čović i HDZ, pa (Milorad) Dodik i SNSD, a sve bošnjačke stranke, pošto i tamo ima nacionalizma, stavljaju se pod sumnju da su sve nacionalističke, što nije točno, kaže Juratović.

Njegovo je stajalište kako bi valjalo jasno kazati da je uz Čovića i Dodika za stanje u BiH odgovoran i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, čije je verbalno zalaganje za građansku državu Juratović ocijenio neiskrenim.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • A početkom 90ih nije bio problem Milosevic i JNA vec separatisti od Jugoslavije kojima su uveli embargo na oruzje. Ni tada a ni sad niti poznaju niti razumiju situaciju i njihovo misljenje nije vazno. Ionako mijenjaju misljenja svaki mandat

    • Brige Čovića on se povlači samo da još sakrije tragove svoje pljačke i sve u zivotu rješio

  • Bolje je ne imati nijednog saveznika nego da ti Njemci budu saveznici. Tako da ovaj put ima nade za nas

      • Koliko je ljudi i tvojih našlo mir bolji život i prosperitet bas kod Nijemaca. Vidi statistiku??? Nijemci pomažu radnim i vrijednim narodima kako iz RS tako i Federacije i cijelog regiona. Svakom isto bez razlike koje je vjere i boje koze.

  • Pored ove dvojice svakako je moralo biti mjesta i za trećeg a to je Bakir. Očito ne razumiju pravo stanje u Bih.
    Možda im je zadatak da se atmosfera još više podgrije.

    • Bakir bubne nešto besmisleno i bez kontrole i prisuti se.
      Privatni i porodični kontakt sa Turskom su idealni a gdje su biznismeni iz Turske da pomognu drzavu BiH i običan narod??

  • Da se Čović borio za interese Hrvata a ne Srba i Rusa, kao i za vlastito bogaçenje, onda bi deklaracija možda bila drukčija. Trebalo je s ovom dvojicom uvrstit i velikog islamista Bakira, onda bi bilo ok.
    U svakom slučaju mi Hrvati smo popušili, već prije naravno jer nas je skoro nestalo iz BiH, zahvaljujući u velikoj mjeri krivoj politici našeg vođe i onih koji su ga protežirali. Običnom čoviku ova deklaracija ništa ne znači, samo političarima nešto znači, mi obični smo nebitni za njih.

    • Moj Široki premda ti sa Širokim nemaš nikakve veze.
      Najveća pogibelj i opasnost za BIH nisu Dodik i Čović već svi muslimanski političari u BIH počev od Bakira koji zagovaraju unitarističku građansku BIH. Hrvati i Srbi su narodi koji imaju križ i krst i nikada ga se neće odreći. Ta davno je rečeno:"U neviri nema vire" a zna se na koga se ta istina odnosi. Stoga ja svima poručujem ovo:"Eto vama Muslimani BIH ali bez Hrvata i Srba. Šta držite eto vam pa ćemo vidjeti dokle ćete stići s vašom politikom kada budete okruženi sa svih strana križem i Krstom. A Križ i krst će imati svoju zaleđinu sve do svršetka svijeta. Bog i Hrvati. ZDS!

      • Kakva je vjera kod srba?
        Nemaš pojma o čemu pričaš..
        Jedino ako pod krst i vjeru smatraš njihovo gledanje u grah i šolju, kucanje o stol, pljuvanje protiv uroka i ostala praznovjerja..
        Nikad oni nisu bilk vjernici u većini.
        Kako glupi narod može opet nasjesti na savezništvo sa Srbima nakon dva rata u kojima su nas klali gdje su stigli?!

  • Ma u švaba je svakako sve naopako bolesna nacija postala sve puno pederluka vise vole paščad nego djecu puno turaka a i balije i pristizu pomalo

  • Zato nam nije potrebna rezolucija Bundestaga, Zbog Čovića i njegove dodvorničke i izdajničke partije Hrvati su svedeni na nacionalnu manjinu. Rezolucija nije poptpuna jer fali još jedan kriminalac Izetbegović, za razliku od kriminalca Izetbegovića i Dodika oni su stvorili institucije i faktički države u državi dok su HDZ-ovci izdali Herceg-Bosnu za koju je izginula Hrvatska mladost, rasprodali su i uništili sve, više je Hrvata nažalost pobjeglo od terora HDZ-ovaca nego od velikosrpske i velikobošnjačke agresije. Čović i HDZ-drugovi jednog dana trebaju odgovarati prije svega za veleizdaju a onda za sve ostale nerede koje su činili i čine.

Zadnje dodano

  • Magazin
  • Showbiz

Baby Lasagna odbio 50.000 eura od države i zamolio da ih se donira bolnicama

Hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade donio odluku da će Vlada nagraditi s 50.ooo…

9 minuta prije
  • PR

Odlična ponuda i ovog petka u AX-Solingu, ušteda od 300 KM

AX-Soling i ovaj tjedan nastavlja s odličnim popustima na novih pet proizvoda. Samo ovog petka,…

11 minuta prije
  • PR

AVITEH – novi partner za video i foto profesionalce u BiH 

[gallery ids="686422,686423,686421,686424"] U srijedu je u Sarajevu otvoren AVITEH prodajni objekt u Bosni i Hercegovini,…

25 minuta prije
  • Vijesti

Čitluk će osam dana obilježavati svoj dan

Tijekom osam dana, ispunjenih raznolikim programskim sadržajima, bit će proslavljen Dan općine koji se slavi…

44 minute prije
  • Vijesti

Oprezno vozite širokobriješkom obilaznicom

[gallery ids="686401,686400,686399,686402"] Djelatnici cestarske službe od četvrtka ujutro vrše uređenje zelenih površina uz kolnik magistralne…

2 sata prije
  • Crna kronika
  • Vijesti

Čapljina: Vozač traktora teško ozlijeđen nakon sudara s automobilom

Jedna osoba teško je ozlijeđena u sudaru traktora i automobila u srijedu navečer u mjetu…

2 sata prije