Buhač na obilježavanju Dana Čitluka: Općina za primjer drugima

Foto: Vlada HNŽ
Foto: Vlada HNŽ
Foto: Vlada HNŽ
Foto: Vlada HNŽ
Foto: Vlada HNŽ
Obilježavanje Dana Općine Čitluk započelo je u petak Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća Čitluka.

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač obratila se okupljenima stavivši naglasak na važnost zajedništva i suradnje županijske vlade i općinskoga rukovodstva u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Snažan primjer toga je osnivanje općinske turističke zajednice u kontekstu primjene Zakona o turističkim zajednicama, što je Čitluk uradio među prvima u cijeloj Županiji. Čelnicima Općine iskreno zahvaljujem na suradnji i pokazanoj kooperativnosti u smislu slijeđenja Vladinih smjernica djelovanja.

Spomenuto osnivanje općinske turističke zajednice vidim kao početak jedne uspješne priče koja će se razvijati na dobrobit svih žitelja ovoga kraja, kazala je Buhač, dodajući i to kako će Vlada, svjesna nevjerojatnoga turističkog potencijala HNŽ-a, turizam zadržati u samom vrhu svojih prioriteta.

U tomu kontekstu, Čitluk ipak gledamo na poseban način, na tragu izrazitih komparativnih prednosti u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u našoj županiji. I ovom prigodom stoga ističem kako ćemo nastaviti ulagati u razvitak turističke infrastrukture, promociju naših prirodnih ljepota i kulturnih bogatstava te stvaranje povoljnoga okružja za razvitak turističkih djelatnosti. No, jedan od osnovnih preduvjeta svakog daljnjeg razvitka i turizma i drugih gospodarskih grana svakako je infrastruktura.

Cijeneći tu činjenicu, kao i prometni značaj Čitluka preko čijega teritorija prolaze tri važne regionalne prometnice, ne gubeći iz vida i bitnost njihovih priključnih cestovnih pravaca, već u prvih pola godine aktualnoga mandata implementirali smo projekte na području mjesnih zajednica Služanj, Donji Veliki Ograđenik, Donji Hamzići te Gornji Mali i Veliki Ograđenik, dodala je predsjednica Vlade, podsjećajući kako je za prometnu infrastrukturu Čitluka Općini dosad prebačeno 600.000 KM, dok se u Planu i programu Uprave za ceste HNŽ-a ističu projekti izgradnje kružnih tokova Kaktus i Padine za koje su također osigurana potrebna sredstva za izgradnju i eksproprijacije zemljišta.

Osim toga, jedan od prioritetnih projekata u ovoj godini jest dovršenje obnove regionalne prometnice od Hamzića do spoja sa Zapadnohercegovačkom županijom. Jedan od prepoznatih infrastrukturnih prioriteta svakako je i vodoopskrbni sustav Čitluka za što je dosad osigurano ili u ovoj godini planirano 760.000 KM.

Svjesni važnosti čitlučkoga vinogradarstva i vinarstva, kontinuirano podupiremo ovdašnje gospodarstvenike, poljoprivrednike, vinogradare i vinare, izdvajajući značajna proračunska sredstva kroz naše poticaje, podsjetila je predsjednica, spomenuvši i uspješnu provedbu projekta energetske učinkovitosti na školskim, zdravstvenim, pravosudnim, policijskim i športskim objektima čitlučke općine.

Posebno danas želim pozdraviti nastojanja rukovodstva općine i čitlučkoga Doma zdravlja na poboljšanju mreže ambulanti obiteljske medicine što predstavlja važan iskorak za osiguranje dostupne i kvalitetne zdravstvene usluge za žitelje ovoga podneblja. Osim što ćemo dodatno podržati razvoj mreže ambulanti, donacijama novih vozila hitne pomoći pomogli smo unaprijediti i službu hitne medicinske pomoći, zaključila je Buhač, uz poruku kako će Vlada HNŽ-a ostati prijatelj i partner Općinskoga poglavarstva Čitluka i njegovih nastojanja da se Brotnjo i dalje kreće smjerom izvrsnosti i napretka.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje vijenaca na Spomen-križu za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu s područja Brotnja. Osim predsjednice Buhač, svečanosti su nazočili i županijski ministri: zdravstva, rada i socijalne skrbi dr. Milenko Bevanda, prometa i veza Ivo Bevanda, unutarnjih poslova Marijo Marić, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mario Jurica te ministar za pitanja branitelja Đuro Prkačin, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Nije vezano uz ovaj članak , a moram pohvaliti napsani članak o prometnoj nesreć na Bulevaru u MO.
    Prvi put iz članka vidim kad se nesreća dogodila ,a ne moram tražiti kad je članak napisan da bi saznao dan nesreće.

  • Najviše se općina istice po Domu zdravlja. Posebno po interijeru svojih wc- ova. Ima toga još,ne može stati u komentar.

  • 9 40,
    užas su od veličine i svega ostalog ,tjesni ne možeš ući ni vrata otvoriti da iziđeš.

Zadnje dodano

  • Nogomet
  • Sport

Njemačka uništila Škotsku na otvaranju Europskog prvenstva

[gallery ids="692505,692498,692506,692513,692520,692502,692495,692494,692516,692496"] Njemačka nogometna reprezentacija pobijedila je Škotsku s 5:1 u prvoj utakmici Europskog nogometnog…

2 sata prije
  • Košarka
  • Sport

Juniori Širokog u borbi za titulu prvaka BiH

[gallery ids="692509,692511,692510"] Juniori HKK Široki u petak su na Pecari u odličnoj utakmici savladali ekipu…

3 sata prije
  • Izdvojeno LIFE
  • Life
  • Zdravlje i prehrana

Veliki interes Mostaraca za knjigu “Mala medicina”

[gallery ids="692488,692486,692489,692487"] Predstavljanje knjige – slikovnice "Mala medicina" autorice i doktorice Darije Ostojić izazvalo je…

5 sati prije
  • Magazin
  • Showbiz

Kate Middleton se oglasila prvi put nakon objave da ima rak

Princeza od Walesa Kate Middleton objavila je novosti o svom zdravlju, prvi put od kada…

5 sati prije
  • Vijesti

Obilježena 30. obljetnica 1. gardijske motorizirane brigade HVO-a

U organizaciji 1. pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH, u petak je u vojarni Ante…

5 sati prije
  • Vijesti

Papa Franjo upozorio na opasnosti umjetne inteligencije

Papa Franjo pozvao je lidere bogatih svjetskih demokracija da u prvi plan rasprava stave upotrebu…

6 sati prije