Bruxelles: Ništa od dogovora Vučića i Kurtija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti nisu u ponedjeljak, 27. veljače potpisali sporazum koji bi vodio priznanju Kosova.

Sljedeći sastanak bit će 18. ožujka u Sjevernoj Makedoniji, dodao je srpski predsjednik, piše N1.

Imali smo uobičajeno težak sastanak. Nastavit ćemo u narednom periodu. Vjerujem da će biti još mnogo razgovora u narednom periodu. Kako sam razumio, 18. ožujka bi trebalo da se vidimo na teritoriji Sjeverne Makedonije, kada će visoki predstavnik EU Joseph Borrell biti u posjeti regiji, rekao je Vučić novinarima.

Do tada bi, kaže, trebalo sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom razgovarati o stvarima vezanim za implementaciju.

Kazao je da je važno što će u priopćenju EU, ako tako to bude, biti riječi o neophodnosti implementacije svih prethodnih dogovora.

Ja sam insistirao na ZSO. Mislim da Kurti nije bio spreman to sada prihvatiti. Hoće li u budućnosti – vidjet ćemo. Nadam se da je moguće da postignemo nekakve kompromise, ali se plašim da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno potpisano i trebalo je da bude implementirano, podvukao je on.

Vučić je izrazio uvjerenje da će moći da se prevladati unilateralni potezi koji bi ugrožavali ljude na terenu i da će se moći raditi na implementaciji prije svega prethodno postignutih dogovora.

U obraćanju medijima poslije sastanka u Bruxellesu, Kurti je kao gubitak ocijenio to što nije potpisano ništa od onoga što je dogovoreno.

Ovo je sporazum koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost strana, to je sporazum simetrije, dobrosusjedstva i suradnje u budućnosti, uvijek na demokratski i europski način, rekao je Kurti o prijedlogu EU, prenosi Koha.

Nisam potpisao, jer druga strana nije bila voljna potpisati. Izrazio sam spremnost i interes da potpišem ovaj tekst. To ne bi bio prvi tekst koji su potpisali premijer Kosova i predsjednik Srbije, ocijenio je Kurti.

(www.jabuka.tv | Foto: Anadolija)

3 komentara

  • Sto sankcije kad je kosovo gotovo sto ce im njegovo priznanje nego europa je zabrljala pa treba on da ih pere kosovo pandorina kutija zato i u ukrajini imaju razlok cepat zbog europe

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.