BiH svladala Finsku za vodeće mjesto u skupini rukometnih kvalifikacija

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine svladala je Finsku sa 31:19 u okviru 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.

Za razliku od prvog meča u Finskoj, prije tri dana, BiH je u potpunosti dominirala cijelim susretom, osim na početku kad je Finska imala minimalno vodstvo, piše Sport1.ba.

No, sve nakon toga pripalo je reprezentaciji BiH, koja je predvođena Benjaminom Burićem na golu te odličnom obranom, vrlo dobrim polukontrama i kontrama, kao i tranzicijom lopte gradila prednost i tako stigla na prvo mjesto na tablici koje dijeli s Češkom.

Bolje je Finska otvorila utakmicu i povela s 2:1 i to u 5. minuti. No, samo pet minuta kasnije rezultat je u potpunosti na strani BiH. Izabranici selektora Bilala Šumana napravili su seriju od 4:0, te poveli rezultatom 5:2. Vrlo brzo nakon toga reprezentativci BiH su imali i četiri gola prednosti, a Senjamin Burić je pogodio za 9:5.

Držali su i do četiri gola prednosti, u sljedećih 10 minuta, a onda u 28. minuti dolaze u vodstvo 14:9 golom Senjamina Burića, da bi iskusni Nikola Prce minutu kasnije sa sedam metara donio plus šest u korist reprezentacije naše zemlje (15:9). Upravo je šest razlike bilo i na poluvremenu, a BiH je vodila sa 16:10.

Otvaranje drugog dijela u potpunosti je pripalo domaćima, koji se vrlo brzo odvajaju na osam razlike, a u 36. minuti vode i s visokih 20:12. Na točno 15. minuta do kraja najbolji strijelac Premijer lige BiH Dino Hamidović postiže svoj peti gol i odvodi BiH na velikih plus devet (24:15), pa je u tom trenutku bilo jasno da će ona upisati treću pobjedu u ovim kvalifikacijama.

Do kraja utakmice zmajevi su rutinski čuvali prednost, a izbornik Šuman je isprobavao je razne taktičke varijante, a prednost je išla i do 11 golova.

Najefikasniji je bio Dino Hamidović sa šest golova, a Dejan Malinović dodao je pet. Benjamin Burić skupio je 13 obrana. Kod Finske je najefikasniji bio Tamu Tamminen sa šest golova,.

BiH: B. Burić (13 obrana), Perić, Herceg, S. Burić 4, Vražalić, Panić 3, Mandić, Grahovac (5 obrana, 1 sedmerac), Haseljić 1, Terzić 2, Toromanović 1, Prce 4 (2), Malinović 5, Hamidović 6, Keškić 2, Predragović 1. Izbornik: Bilal Šuman.

FINSKA: Koljonen 3, Broman, Von Numers, Forss 2, Gripenberg, Sjoman 2, Hellakoski 1, Sundberg, Georgis, Martin 1, Syrjala, R. Granlund 1, M. Granulud 2, Broman 1, Makela, Tamminen 6. Izbornik: Toni Kallio.

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Magazin
  • Zanimljivosti

Ovo su najopasnije zemlje za posjetiti u 2024. godini

Južni Sudan, Libija i Afganistan su najopasnije zemlje na svijetu za posjetiti 2024. godine, pokazali…

3 sata prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Ovaj predmet postigao je najveću cijenu u povijesti aukcija stvari s Titanica

Zlatni džepni sat pronađen na tijelu najbogatijeg čovjeka na Titanicu prodan je američkom kolekcionaru za…

4 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Joško Gvardiol golom poveo City do pobjede

Hrvatski nogometni reprezentativac Joško Gvardiol bio je strijelac prvog gola za Manchester City u 2-0…

5 sati prije
  • Vijesti

Polupansion u Neumu oko 700 KM, a u Makarskoj više od 1.000 KM

Era jeftinog ljetovanja već odavno je gotova. Za veliki dio bh. građana odlazak na more…

5 sati prije
  • Vijesti

Izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o BiH

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN…

6 sati prije
  • Banner
  • Vijesti

Hrvati više ne žele u Njemačku i Irsku, sve više ih bira ovu zemlju

Američki portal Remitly objavio je kartu koja pokazuje u koje zemlje se žele preseliti žitelji…

6 sati prije