Apokalipsa na grudski način

Prvo su nas danima upozoravali na nevrijeme, na velike snježne nanose… Pokušali su alarmirati one koji su morali reagirati. Reagirati na vrijeme. I reagirati uopće. Onda nas je zatrpao snijeg. Doslovno zatrpao. Napravio snježne nanose i do 2 metra u Grudskim zaseocima, odsjekao sela od civilizacije, odsjekao im struju, zaledio vodovodne cijevi, i ostavio jednu crticu na mobitelima kako bi mogli poslati očajničke vapaje. Ljudi su se prepali. Nevremena. Snijega. Hladnoće. Gladi. I općine.

Općine koja nema načelnika, niti njegova zamjenika, niti općinskog vijeća. Općine gdje stožer civilne zašite nakon kapitulacije pod snježnim nanosima nakon 24h proglašava elemantarnu nepogodu. I dalje od toga nitko ništa ne radi. Jer oni su svoje odradili. Iz toplih fotelja proglasili su izvanredno stanje i misle da su riješili problem.

Nisam tip od politike, niti političkih politika, ali zar elementarna nepogoda ne znači:
– Zabranjen rad svim službama osim onih koji služe za dobrobit stanovnika ( dom zdravlja,policija,ljekarna,pekarna…)
– Da se MORA pokrenuti sva javna i privatna mehanizacija u službu pomoći ljudima, bez obzira koliko to koštalo
– Da se zabrani upravljanje osobnim automobilima u osobne i nadasve glupe svrhe, tipa vozikanja po čaršiji
– Da se NOVČANO kažnjavaju svi oni koji ne poštuju zakone elementarne nepogode

Koliko će se još mjeseci Grude gušiti u snijegu pred kojim su ovih dana kapitulirali općina, službe, Ceste, Putovi i mi mještani?
Da svi skupa pušemo u 99cm snijega neće li se rastopiti kako bi bolesne odveli liječniku, kako bi starcima u Tihaljini odnijeli ogrijev, kako bi nam žene rađale u bolnicama, a ne u dnevnom boravku?

Prokopali smo kozje staze ispred kuća, sami sebi dokazujući da smo koze. Koze koje će opet na sljedećim izborima izabrati nekog Viktora, koji će fotelje mjesnih zajednica sjesti neke nepismene karikature koji će potpisivati ono što se od njih traži s vrha…

Da se na ovom snijegu može što god okrenuti, da su u pitanju milioni koji se čišćenjem ceste mogu oprati , ne bi mu se ni trag vidio. A ovako za džabe raditi, pomoći svom susjedu, na pamet pada samo rijetkima…

Koze smo dašta nego koze i ovako nam i treba. (grude-online.info)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.