Apel širokobrijeških roditelja: Počnite kažnjavati prodaju alkohola i cigareta maloljetnicima

Vijeće roditelja Gimnazije fra Dominika Mandića iz Širokoga Brijega uputilo je apelu u kojem traže kažnjavanje prodaje alkohola, alternativnih duhanskih i duhanskih proizvoda maloljetnicima.

Apel su uputili predsjedniku Vlade ŽZH, Ministarstvu unutarnjih poslova ŽZH, Zavodu za javno zdravstvo ŽZH, Tržišnoj inspekciji ŽZH, roditeljima maloljetnika i javnosti.

A apelu su naveli cijeli niz pitanja koja su upućena, kako kažu, mjerodavnim institucijama.

Pitanja koja su postavili prenosimo u cijelosti:

1. Jeste li upoznati da se u velikom broju ugostiteljskih objekata širom Hercegovine alkohol slobodno prodaje i nudi maloljetnicima, nerijetko ne starijim od 14-15 godina?

2. Znate li da određeni ugostitelji dobivanje stola u svojim objektima uvjetuju kupovinom boce žestokog pića i da isti uvjet/ponudu nude i maloljetnicima? Znate li da jedna boca alkohola sadrži oko 20 doza pića?

Dakle, ne samo da ugostitelji nude alkohol maloljetnicima, nego ih i potiču na teško opijanje. To čak i nisu objekti na periferiji, već objekti u samom centru grada!

3. Koliko ste proveli racija u ugostiteljskim objektima u protekloj godini? Koliko ste kazni izdali i koliko prihoda ukupno naplatili od tih kazni?

4. Jeste li ikada izvršili raciju nad maloljetnicima koji su u nedopušteno vrijeme van kuće? Postoje li uopće policijske ophodnje iza 22:00 sata na aktualnim mjestima okupljanja maloljetnika (ispred osnovnih i srednjih škola, između naseljenih zgrada)?

5. Koliko je maloljetnika poginulo ili teško nastradalo u protekloj godini u prometu, a da je uzrok nesreći bila vožnja pod utjecajem alkohola?

6. Koliko ste edukativnih kampanja o štetnosti utjecaja alkohola na psiho-fizički razvoj djece proveli u prošloj godini?

7. Jesu li alternativni nikotinski proizvodi kao što su e-cigarete, Vape, Wiipovi i sl. štetni po zdravlje? Izazivaju li ovisnost sličnu nikotinskoj?

Je li ih zabranjeno prodavati maloljetnicima? Radi li se uopće na dopunama zakona kako bi se tržište ovih proizvoda reguliralo?

8. Koliko ste u protekloj godini napravili inspekcijskih nadzora koje se tiču prodaje duhanskih i alkoholnih proizvoda u trgovini na malo? Koliko ste kazni izdali po ovom pitanju?

9. Koliko ste u protekloj godini napravili akcija po principu tajnog kupca, kako bi provjerili koliko je kioska, trgovina i benzinskih crpki bilo spremno maloljetnicima prodati cigarete i alkohol?

10. Kada ste zadnji put proveli istraživanje o dobnoj granici kada pojedinci prvi puta konzumiraju alkohol ili duhanske proizvode? Pomjera li se ta granica i koja je dinamika? Je li nam stanje bolje ili gore? Zanima li to ikoga?

Na kraju navode i kako su svjesni da su i oni kao roditelji djelomično krivi za ovakve stanje, te da je današnjoj djeci teško odrediti granice i da se sve uglavnom bazira na povjerenju. ‘

Povjerenje dajemo i Vama. Jesmo li promašili u oba slučaja?!, priopćili su na kraju iz Vijeća roditelja Gimnazije Široki Brijeg.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Daleko od toga da se alkohol ne treba posluzivati maloljetnicima,ali sto roditelji rade po pitanju ovoga? Puste djecu vani do nekih doba daju im novac i onda se cude
    Zna se kakva je ovo drzava i zakoni i da se nitko ne drzi nicega
    Primarne krive osobe za ovo su roditelji,odgajajte svoju djecu a ne da ih pustate van s 14,15 godina do nekih doba u noci.

    • Sve je ovo krivo vrijeme velikih društvenih razlika, djeca tajkuna pa cak i maloljetna nosju i troše po nekoliko stotina eura, a onda ovi garibi daju svojima o cvaju da skupe za bocu alkohola od koje kasnije povracaju ali boca je uvjet rezervacije bez provjere starosti narucitelja, ZIVA ISTINA

  • Samo se nadam da ce se ovo sprovesti u djelo.U Hrvatskoj ne moze dijete kupiti ni energetsko pice bez osobne.U Širokom boca skupog alkoholnog pica pred dijetetom od 14 godina.

  • Ne kontam. Otkud toj djeci od 14 godina novac za tu bocu pica koje kosta min 50 maraka. Valjda ste im vi dali taj novac, nisu ga ukrali? I ako im zabrane u kaficima tocenje ima drugih milion nacina da se dodje do alkohola kad imas novca u dzepu

  • Djeca su isto grozna, urlaju, kriče, psuju, bubaju do kasnih doba, roditelji ih ni ne zovu u kucu. Nikakvog kucnog reda, odgoja, ni pristojnosti… niti od 14-16h, niti nakon 21h… čoporativno urlanje oko zgrada, trka… ne mozes zaspat u miru, a ujutro rano moras na posao, gdje se ocekuje da koncentrirano radis
    Postala mi draga kiša, bar tada zivine nema vani
    Dendara ih pošalje ispred zgrade, nek ona moze surfat na miru i postat storije sredovjecnim kolegicama, a sutra ce se pitat sto je dijete ispalo naopako
    a fratri isto šute, nikakvih opomena s oltara, ma fuj

    • A ti nisi bio dijete i nisi bio vani i igrao se....ili su tvoji odrasli pa sad se vise nitko ne bi trebao igrati.

      • Jesam, jesu, ali se znao RED. Kućni red.
        Nema urlanja od 2 do 4 popodne i nema iza 9 navecer. U to doba je i lopta mirovala, djeca tiho sjedila i razgovarala na zidiću ili ispred haustora. Bila je sramota divljati okolo i postojao je respekt prema odraslima i susjedima.

        • Ti nisi odrasla u Širokom dica su danas puno bolja nego prije 30 godina. Kakav kućni red 😂

    • Sta bi trebali fratri opominjat tudu djecu.Kakvi su danasnji roditelji odma bi fratra za vrat...Sramota. Ni nasu djecu nisu fratr opominjali vec smo znali sami uvest red u svoju kucu i Bogu hvala na ovako dobroj djeci.

      • Mozda sam se lose izrazio, ali uloga fratara je također odgojna, pastirska.
        U pravu si da bi loši roditelji i fratra napadali.

  • Hotel uskrs, sve pijano, nema nitko preko 17 godina
    Ispred rigotine bilo za nagnojiti oveću njivu

  • Nitko neće odgajati vašu djecu,dragi roditelji...ako im niste objasnili šta ne valja nema tih zabrana koje djeluju.Sve se nosi iz kuće..

      • Baš pogrešno... naravno da su roditelji ključni ali previše primitivno i pojednostavljeno je reći samo je do njih. U pravim držvama cijelo društvo ima kolektivnu odgovornost. Zakoni su napisani, zašto ih se kafić ne pridržava, zašto vlast ne kažnjava i čemu onda oni služi ili ćemo svi kao ti "do roditelja je kakav zakon". Zbog toga i jesmo u banani jer svak sebično samo sebe gleda i ne samo kad je ova tema u pitanju već u svemu.

  • Od kuće polazi sve, kako si ogojio svoje dijete i kakav mu primjer daješ tako će i ono bit
    Kao roditelj moraš znat gdje ti je dijete i skim u svakom trenutku.
    Hvala Bogu da je većina dijece dobro i lijepo odgojeno
    Ti koji ulaze u ugostiteljske objekte i naruče alkoholno piće su u manjini.
    Roditelji u svakom slučaju oprez.

  • Šta kmečite roditelji vama nitko nevalja ni profesori nit itko naučite vi djecu ponašanju a ne uvjek djeca ugrožena od nekog drugog samo vi u pravu

  • Mali smo grad pa svi znamo sto se događa u nekim objektima i zasto im je dozvoljen rad prekovremeno

Zadnje dodano

  • Magazin
  • Zanimljivosti

Nepal ograničava uspone na Mount Everest

Vrhovni sud Nepala naložio je vladi da ograniči broj planinarskih dozvola izdanih za Everest i…

3 sata prije
  • Vijesti

Putin smijenio ministra obrane

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je smjenu svog ministra obrane i dugogodišnjeg saveznika Sergeja Šojgua…

3 sata prije
  • Vijesti

Novi promatrački let iznad BiH

Iznad Bosne i Hercegovine od 13. do 17. svibnja bit će realiziran promatrački let, snimanje…

3 sata prije
  • Vijesti

Ukrajina evakuira tisuće ljudi iz Harkivske regije

U Harkivskoj regiji za ukrajinske snage situacija je sve teža, rekao je vrhovni zapovjednik ukrajinske…

4 sata prije
  • Tehnologija

Četiri prijevare koje vas mogu skupo koštati

Čini se kako su građani u posljednje vrijeme na udaru brojnih kibernetičkih kriminalaca kojima je…

4 sata prije
  • Banner
  • Nogomet
  • Sport

Boris Pandža novi trener Širokog Brijega

Odlukom Uprave NK Široki Brijeg, vođenje prve momčadi u narednom razdoblju preuzet će Boris Pandža.…

5 sati prije