Amerikanci o Dodiku: Predsjednik koji želi razbiti vlastitu državu

Američki news magazin The Atlantic objavio je opširnu analizu o liku i djelu Milorada Dodika, lidera SNSD-a i aktualnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kako se navodi na početku ovog teksta, Dodika je svojevremeno tadašnja američka državna tajnica Madeline Albright pohvalila kao “dašak svježeg vjetra“, dok sada novi čelnik BiH prijeti narušavanju krhkog mirovnog sporazuma.

“Mali broj nacionalnih lidera bi svoju zemlju nazvao nemogućom državom. Još manji broj njih bi se aktivno zalagao da se ona raspadne. Gotovo nitko ne bi riskirao desetogodišnji mirovni sporazum da to učini. A onda je došao bosanski Milorad Dodik”, ističe se u ovoj analizi, a koju prenosi Klix.ba.

Ja sam Srbin … Bosna je samo moje radno mjesto“, proglasio je Dodik samo dan nakon njegove inauguracije kao bosanskog šefa države, kaže se u tekstu.

“Kao srpski nacionalist, on je javno pozvao da se Republika Srpska otrgne od Bosne. I, kao bosanski predsjednik, on je rekao da neće koristiti svoju bosansku putovnicu za putovanja u inozemstvo. Ovakvim ispadima – poput onih Trumpovih, postao je zloglasan”, naglašava se u tekstu The Atlantica.

U osvrtu na njegovo djelovanje podsjeća se da je, prema riječima Albright, Dodik predstavljao promjenu u odnosu na vladavinu ljudi koji su bili ratni zločinci. Dva desetljeća kasnije on se smatra nacionalističkim “problematičnim djetetom” koje prijeti narušavanjem mira.

Podsjećajući na činjenicu da je Dodik u posljednjih osam godina vodio Republiku Srpsku, u tekstu se navodi da je on taj teritorij uvijek gledao kao “državu na čekanju”, usprkos činjenici da Daytonski sporazum jasno zabranjuje bilo kakvo odcjepljenje od države BiH.

Tako se, između ostalog, kao ilustracija navodi i nedavni incidenti u zgradi Predsjedništva BiH pa se ističe da je Dodik donio zastavu RS-a i time pokazao novu ratobornost.

Zadnje dodano

  • Ostalo
  • Sport

Grude preko Čapljine izborile finale Prvenstva Herceg-Bosne

[gallery ids="682859,682856,682858,682857"] Košarkaši Gruda su u nedjelju slavili u odlučujućoj utakmici protiv Čapljine za finale…

2 sata prije
  • Nogomet
  • Sport

Lokomotiva nanijela Rijeci bolan poraz, Dinamo na vrhu

U posljednjem susretu 32. kola HNL-a nogometaši Lokomotive su kao domaćini u Kranjčevićevoj ulici svladali…

2 sata prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Ovo su najopasnije zemlje za posjetiti u 2024. godini

Južni Sudan, Libija i Afganistan su najopasnije zemlje na svijetu za posjetiti 2024. godine, pokazali…

6 sati prije
  • Magazin
  • Zanimljivosti

Ovaj predmet postigao je najveću cijenu u povijesti aukcija stvari s Titanica

Zlatni džepni sat pronađen na tijelu najbogatijeg čovjeka na Titanicu prodan je američkom kolekcionaru za…

7 sati prije
  • Nogomet
  • Sport

Joško Gvardiol golom poveo City do pobjede

Hrvatski nogometni reprezentativac Joško Gvardiol bio je strijelac prvog gola za Manchester City u 2-0…

8 sati prije
  • Vijesti

Polupansion u Neumu oko 700 KM, a u Makarskoj više od 1.000 KM

Era jeftinog ljetovanja već odavno je gotova. Za veliki dio bh. građana odlazak na more…

8 sati prije