32 godine HVO-a

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 8. travanj slavi kao Dan utemeljenja.

Sjećanje je to na 1992. godinu kada je HVO nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije BiH, a nakon reforme obrane 2005., transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH.

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Bosne i Hercegovine organizira Hrvatsko vijeće obrane koje je službeno osnovano 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u BiH.

Rat u Hrvatskoj je bio u puno jeku, pao je Vukovar, Ravno je bilo napadnuto. Svi su pokazatelji bili da će rat biti prenesen u BiH. Hrvatsko vodstvo u BiH se dobro snašlo u krizi jer je donijelo dvije pravovremene odluke – jedna je osnivanje Herceg Bosne, a druga osnivanje HVO-a.

Rat bio zasigurno imao drugi tijek da se HVO nije osnovao jer je u to vrijeme Sarajevo bilo opkoljeno. Da je Mostar pao, da je Hrvatska presječena kod Ploča kao što se planiralo, sigurno bi rat i duže trajao. HVO je dao svima do znanja da su Hrvati sposobni obraniti se, kazao je Vladmir Šoljić, nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne ističući kako su prekretnice bile livanjska bojišnica i Mostar.

Formiranjem HVO-a se formirala prava vojska. Taj se sustav mogao nositi s protivničkom stranom. Kasnije su se prestrojili u gardijske brigade kao mobilne postrojbe. Osnovane su i pukovnije.

Predstavnici civilnih vlasti, braniteljskih udruga i Oružanih snaga BiH proteklih dana položili su vijence i zapalili svijeće u 44 grada i općine širom BiH kojima je djelovao HVO.

(www.jabuka.tv)

Zadnje dodano

  • Nogomet
  • Sport

Hajduk ima novog predsjednika

Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. U četvrtak će i službeno…

35 minuta prije
  • Ostalo
  • Sport

Uskoro otvaranje sportskog centra kod Gruda

[gallery ids="682208,682204,682205,682203,682206"] Nakon skoro dva desetljeća od prezentacije ideje o izgradnji sportskog centra Pocrte kod…

1 sat prije
  • Vijesti

Dijelovi Posušja i Tomislavgrada opet ostaju bez struje

Dijelovi Posušja i Tomislavgrada opet će ostati bez napajanja električnom energijom. Kako je objavljeno u…

1 sat prije
  • Vijesti

Žene u BiH zarobljene kućnim poslovima, stopa zaposlenosti najniža u regiji

Podaci "Polazne studije o ekonomiji brige i njege u BiH" koju je UN Women u…

1 sat prije
  • Kultura
  • Vijesti

Izložbom radova babe Penavuše počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Mostarsko proljeće 2024. – 26. Dani Matice hrvatske Mostar počinju u četvrtak u 19:00 sati…

2 sata prije
  • Film & TV
  • Zabava

Tarik Filipović najavio novi regionalni megakviz

Glumac i voditelj Tarik Filipović gostovao je kod Tončice Čeljuske u HRT-ovoj emisiji ''U svom…

2 sata prije