30 godina od početka rata u Mostaru

Prošlo je 30 godina od događaja koji je obilježio noviju mostarsku povijest.

U popodnevnim satima oko 17:15 sati, 3. travnja, začula se eksplozija cisterne na autobusnom stajalištu u naselju Zalik preko puta Sjevernog logora u kojem se nalazila JNA i rezervisti tadašnje vojske.

Taj proljetni dan značio je početak rata u Mostaru, početak brojnih sjećanja i trenutaka urezanih u pamćenje onih koji su se zatekli ovdje u to vrijeme.

Žestok udar prolomio se cijelim gradom. Mnogi će kasnije reći kako je to bio znak za početak sukoba u gradu na Neretvi. Mostarci se s nelagodom prisjećaju tog datuma koji je osim ogromne materijalne štete, odnio i četiri života.

U trenutku eksplozije cestom pored vojarne u crvenoj Škodi prolazili su Milenko Marić i Mate Raič. Oba su poginula na mjestu. Pao je ogroman zid vojarne, popadali su balkoni čitave jedne vertikale obližnjega nebodera, a kamenje i komadi betona i željeza letjeli su naokolo.

Raskomadana Škoda bila je zbijena u rasvjetni stup, a njihova tijela su bila uništena toliko da za nesretnog Raiča obitelj nije mogla ni obaviti sahranu. Marićevo tijelo, obitelj je ipak, uspjela pokopati, piše Bljesak.info.

Treći stradali bio je Ivan Kožul koji se vozio u Zastavi 128, a poginuo je od udara kamenja i dijelova vojarne. Uz njih, poginuo je i jedan vojnik JNA.

Ostale su teorije čime je cisterna bila napunjena, jedni su tvrdili da je bila puna goriva, minirana i ostavljena s postavljenim tajmerom. Drugi su tvrdili kako je bila napunjena eksplozivom i granatama, te da je eksploziv aktiviran daljinskim upravljačem, dok su treći pretpostavljali da je na nju bačen dinamit iz vozila u pokretu.

Beogradska Politika sljedećeg je dana, 4. travnja, objavila opširan izvještaj o diverzantsko-terorističkoj akciji u Zaliku i ”napadu na gradsku vojarnu JNA Mostarski bataljon”. Nekoliko dana kasnije, 6. travnja, BiH će biti međunarodno priznata, a dan kasnije, 7. travnja, krenut će granatiranja mostarskih naselja kojima rukovodi general JNA Momčilo Perišić.

U napadima je poginulo najviše civila, a porušeni su svi mostovi na Neretvi osim Starog Mosta. Od tadašnjih 14 džamija, neoštećene su ostale samo dvije, a zapaljeni su i uništeni crkva u Potocima i franjevački samostan i crkva u Mostaru, Biskupski dvor, samostan časnih sestara…

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli History of Mostar (@mostar_history)

(www.jabuka.tv)

17 komentara

 • Od AGRESIJE Srba pa onda i vas rvata. Preko 14.000 Bošnjaka u Mostaru prošlo je logore.
  Počinili ste ratni zločin, etničko čišćenje i Udruženi Zločinački Poduhvat, za šta ste i OSUDJENI.
  Naravno da ovaj komentar nećete objaviti kao i mnoge druge al bar ćete u redakciji pročitati, da vas podsjetim da ste narod zločinaca osuđen za UZP

  • Za Azru , jeli ti poznato da smo branili svoje domove i suprostavili se okupatoru , dok su pripadnici naroda kojemu pripadaš u isto vrijeme bacali cvijeće pred tenkove u Stocu , govoreći da je to njihova vojska , koja je nad njima uskoro izvršila neviđen zločin. U isto vrijeme ste bježali preko teritorija Zapadne Hercegovine i bili zbrinjavani u Hrvatskoj. Kasnije ste se osilili i gradite povjest na utopiji.

  • Pricas ogromne gluposti i sijes zlo oznacavajuci cijeli narod zlocincima. U sudskim procesima se sudi odgovornim pojedincima, onima koji su u odredjenom trenutku imali politicku i vojnu moc u svojim rukama, imali moc odlucivanja i na neki nacin su tu moc iskoristili suprotno medjunarodnim dogovorima i ratnom pravu.
   Kad bi se dosljedno sljedilo tvoju ideju optuzivanja cijele jedne religiozne, nacionalne i sl. grupe, znaci da bi svi danasnji Bosnjaci bili zlocinci, zbog svega onoga sto se 400 godina dogadjalo katolicima i ortodoksnima u BiH. I sam vidis koliko je tvoja ideja idiotska i puna zlih namjera.

   Na neizmjernu zalost svih nas doslo je do rata, boli, smrti, trauma, mrznje, razaranja, gospodaske katastrofe, politicke nestabilnosti. Cak i nakon 30 godina nemamo ni oficijelnu neovisnost jer nam konacne odluke donose strani predstavnici vlasti, nato vojska nam se seta po ulicama… A da to prestane treba preuzeti odgovornost u svakom smislu, pokreniti se sa mrtve tocke, ostaviti se uloge zrtve i pocinitelja, ici u susrete oslobodjeni mrznje i predrasuda da bi mogli doci bolji dani za sadasnje i nove generacije u BiH

 • Azrice nevinasce otidi do svoje avlije i sjeti se alije.Provodili ste njegovu islamsku deklaraciju gdje god ste mogli,od Grabovice,do Viteza.U Mostaru ste se okrenuli protiv Hrvata i primili ih u svoje logore na istocnoj strani.

 • Glupost! Zar da mi osjećamo i gram krivnje za nešto što vam je uradio neko koga je Hrvatska uvezla, prijavila u Zagrebu i dovela u srednju BiH?? Neko ko je bio pod kontrolom hrvatske obavještajne službe?? Zahvali se Miroslavu i Franjil, ko i za Posavinu!
  Mi zločine nismo radili, ne po pojedinačnoj i ne po zapovjednoj odgovornosti! Niti smo osuđivani za bilo što. A vi? Pokrijte se

 • Kad je zapucalo hrvati su bježali u Hrvatsku
  Muslimani su bježali u Hrvatsku
  Ostali smo mi djeca radnika i seljaka da se koljemo
  Onda je rat stao
  Vratili su se ovi što su pobjegli u hrvatsku
  I
  Je… se i vi i vaše kazalište i IZ
  Sve poravnati
  Posijati travu
  Trava ne smije biti zelena

 • Ne ponovilo se. Sirotinja izginula na svim stranama. Bogati suradjivali i onda i sada, a sirotinja se nastavila svadjati, evo i dan danas se svadja.

 • Bošnjačko vodstvo igra prljavu igru, te im se apsolutno ništa nemože vjerovati, to se nažalost prelijeva na većinu muslimanskog stanovništva (kao Azra, planski provokator vjerojatno iz Sarajstana)… Bježali su u ratu u RH, a sad seruckaju po svemu hrvatskome…. U izbjeglištvu u Makarskoj samnom ih je bilo više nego nas sa istim uvjetima, a onda se okrenuše nožem u leđa na hrvata, na one koji ih spasiše od gladi… A i dan danas rade kod nas i naših poduzetnika jer bi u protivnom u svom sažaljenju umrlibod gladi.. PS čast izuzecima…. Lp

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.