23. godišnjica smrti Gojka Šuška

Navršile su se 23 godine od smrti hrvatskog političara Gojka Šuška (rođen u Širokom Brijegu, 16. ožujka 1945. preminuo je Zagreb, 3. svibnja 1998. nakon teške bolesti).

U svoje 53 godine života ostavio je neizbrisive tragove u temeljito ispisanoj povijesti hrvatskog naroda diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine iz koje je ponikao ali i regije.

Bio je hrvatski političar i ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998. godine, te jedan od najbližih suradnika predsjednika Franje Tuđmana.

Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske. Njegovo kratko izvješće “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i Hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata.

Postao je sinonim za uspješne operacije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Nije bio osobito rječit, a njegovi vojnici će ga osobito pamtiti po kratkome “raportu” podnesenom predsjedniku Franji Tuđmanu nakon oslobađanja Knina “Zapovijed izvršena”.

Iako je bio bez ikakvog formalnog vojnog znanja, a nije čak ni služio JNA jer je pobjegao iz Jugoslavije, prometnuo se u najuspješnijeg ministra obrane zahvaljujući čemu su Sjedinjene Američke Države, a napose ministar obrane William Perry, Hrvatsku smatrali ključnim saveznikom za područje bivše Jugoslavije za okončanje ratova.

Oko njegova upravljanja Ministarstvom obrane, sudjelovanja u politici, bio je hvaljen, ali i osporavan. Svojedobno su ga doživljavali najmoćnijim čovjekom u Hrvatskoj.

Rođeni Širokobriježanin do kraja je bio odan rodnoj grudi, ali je u djelo provodio i teške zadaće predsjednika Tuđmana kao što je bilo uvjeriti tadašnje vodstvo da ugasi Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu i uspostavi Federaciju BiH, a poslije i prihvati Daytonski sporazum.

Svoj posljednji javni govor održao je upravo na 4. općem saboru HDZ-a u veljači 1998. Tada je govorio o potrebi poštovanja prava zaštite hrvatske manjine u drugim državama ističući posebice Bosnu i Hercegovinu i tvrdeći: “Bez toga nema mira, stabilnosti i međusobnog povjerenja.”

(www.jabuka.tv)


48 komentara

 • Brat radija u uredu za obranu u širokom a on na kezmetu napisa tito i pustijaga da leta po gradu u ostavi a oženija srbkinju i ima kćer sa njome a otišla iz juge sa pasošom i vratijase sa jugoslavenski pasošom koji je bija izdat u Beogradu a izdamuga stanko čolak gorankić jelde sve malo čudnovato koje prkosijo udbi njega je nestalo za 24 sata a ovi što danas nadosetavaju vukušić i ovi ostali tosu bili. Oficir udbe pa neka se oni danas peru koliko hoće narod to zna, i točka amen crknućete se pravdajući ali niko vam ne vijeruje

 • O ovom bi Čolaci mogli knjigu napisati.Zato bi na Dužicama trebalo napraviti spomen obilježje posvećeno njihovim žrtvama a na Njivama spomen obilježje njihovim doušnicima.

 • Dobro je što omladina, i što se uopće, drži do kulture, do bontona, nema onoga ‘krkanluka i ciganluka’, čuje se i preferira uglavnom glazba koja širi obzore i potiče na dublje promišljanje, obrazovanje je na čvrstim temeljima, indeksi pismenosti su iznad prosjeka u okruženju; i tako. Korupcije skoro i nema, nepotizam je slabo zastupljen, daje se u pravilu prednost boljima od sebe, nema sebičnog i oholog nadimanja bez pokrića i nadmetanja, kriminala također slabo ima, kler je za primjer, ‘veći katolici od pape’ što bi se reklo, procijepljenost u svezi pandemije je visoka, nazori su globalno okrenuti ka budućnosti, gradovi, naselja i sela su infrastrukturno i komunalno uređena, sustav uprave je prilično učinkovit sa vrlo malim procentom birokracije. Uglavnom, nema razloga za zabrinutost.

 • Ko ce ga znati sta je bilo. Cudno je da je brat radio posao vrlo blizak ondasnjoj vlasti a Gojko bio neprijateljska emigracija. Čudno je dok je bio ministar da je za svog pomocnika postavio udbasa Perkovica. Cudno ali opet bez dokaza nije ljudski optuzivati bilo koga.
  Evidentno je da je HDZ bio pokret u koji je uslo svega i svacega i da i danas se nisu transformirali u demokršćansku stranku i da vladaju vise po principu onih iz komunisticke oligarhije a manje po principu moderne demokracije. Zato imamo toliko lopovluka, korupcije, nepotizma i svega prateceg zla koje koci napredak hrvatskog naroda

 • Koji ste Vi čobani!
  NIKO BETE PJEVA O GOJKU
  POGLEDAJTE LATINICU O GOJKU

  Raduje me dan kad komentatore na jabuka portalu nece zvati svinjama.
  Nepismeni idioti

 • nepismen, pokvaren i kukavica! eto što si!
  da si barem bio u prvom redu ´91. i tako mu u brk sve sasuo bio bi faca.
  ovako si mali mačić iza tipkovnice.
  gdje su ti njegovi milijuni? gdje su te njegove vile i jahte? lako je lagati na preminulog čovjeka!
  ja mu samo zamjeram jer nas je ostavio u federaciji sa muslimanima zbog mirne reintegracije podunavlja. ali se samo tako mogao zaustaviti rat.
  i tu se vođa vidi, kad kida srce i donosi odluka koja nije nimalo laka

 • Koliko ja znam, Gojko Šušak je bio ministar obrane u doba kada smo nenaoružani stali braniti Domovinu.
  I kada smo je obranili.

  Zato, R. I. P. veliki čovječe!

 • Ovaj je politički emigrant koliko i Tuta i oni što su došli sa njim iz Njemačke.Žali Bože sirotinje i naivčina koji su ih slijedili.

 • Šta ti o Tuti pričaš, znaš li kolko je para za oružje donio a dije sad šta ima ništa. Kolko je odleža u zatvoru, vjerovatno se nisi bio ni rodio kad je rat bio. I o Gojku i ostalim oni su zaslužni za stvaranje Hr. Disi ti bio i šta si bio.

 • Zahvaljujući braći Čolak Široki je i postao poznat.Tako da za svako zlo ima i nešto dobro.Žali Bože onih koji su prošli kroz njihove ruke .

 • Nisu Hrvati najgori..
  Nema gorih od jugoslavena, oni i danas potpiruju, potplicu, podmecu, gamad se ubacuje i stavlja sjeme zla mede Hrvate. Sto je bio prije ne znam, a znam da mi je drago sada reci kako je ministar obrane pomogao u naoruzanju i obrani RH…
  A ti gore bio si nitko i ostao si to….
  jugosi i ostali mozete se pojesti…

 • Počivaj u miru nš dobri ministre.Naoružao si hrvatsku vojsku u vrijeme kada joj nitko nije želio pružiti ruku pomoći.Pod tvojim vodstvom i vodstvom prvog hr.pre.F.Tuđmana slomili smo četničku koljačku bandu i mogli smo doći do Zemuna za dva tjedna,Neki u EU i U Americi nisu htjeli vidjeti srbadiju na koljenima i zaštitili su ih od poraza i usput ih nagradili S POLA BOSNE KAO NAGRADU ZA NJIHOVU AGRESIJU I KLANJE.
  SPAVAJ MIRNO NAŠ MINISTERE VJEČNI, NIKADA HRVATE VIŠE Neće,NAPAST A DA NE OSJETI SNAGU HRVATSKOG ORUŽJA I OSTAVI KOSTI NA NAŠEM OZEMLJU.Hrvati znaju tko nam je neprijatelji spremno ga čekamo.

  • Pa, da nije tih “nekih u EU i u Americi” ne bi nitko uopće niti krenuo, “prema Zemunu”, pa tako niti one stotine hiljada (pobunjenih) srba, između ostalog.

   Zar ima još netko naivan da povjeruje u “nebeske zagovore” i popratnu mitologiju, vezano uz “oltare domovinskog ozemlja, tuzemlja” i sl.?

   • Pok goja i muta tuta samo mislili na svoje prkno a ništa nisu učinili za hr samo zlo radili više je dao svaki domobran i obični vojnik kojih je bilo naj više i danas nemadu ama baš ništa alibi jopet ponovili isto

 • Para vrti di burdzija neće,
  Nama uvjek fali legenda ako ih nema izmislimo ih dosta prica o ,,krilatim konjima,,

 • Jedan novinar je davno dao ,profil hercegovca,
  Jedan brat maksovac ,jedan udbas ,jedan fratar.nemoze mu nitko nista. Samo zrtve imaju pravo na istinu,dosta navijaca.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.