23 godine od smrti Franje Tuđmana

10. prosinca navršile su se 23 godine od smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Hrvatski građani povjerenje Tuđmanu iskazali su i na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1992. godine, a potom i na predsjedničkim izborima 1995. Drugi predsjednički mandat nije završio, umro je 10. prosinca 1999. godine.

Tuđman je vodio Hrvatsku u procesu stvaranja države i stjecanja neovisnosti u najtežim ratnim godinama.

Rođen je u Velikom Trgovišću 14. svibnja 1922., a osim politike bio je hrvatski povjesničar, akademik HAZU-a.

Pod njegovim je vodstvom Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja je u svojim začecima imala odlike hrvatskog nacionalnog pokreta, a ne obične političke stranke, pobijedila je na svim parlamentarnim izborima u tom razdoblju: 1992. i 1995. (Zastupnički dom) te 1993. i 1997. (Županijski dom).

Od svibnja 1990. do smrti Tuđman je bio ključni akter hrvatske unutarnje i vanjske politike. Pod njegovim je utjecajem bio uspostavljen polupredsjednički sustav vlasti u kojem je donosio sve važnije odluke.

(www.jabuka.tv)

37 komentara

 • Posle tita tito general sa 27 godina ulaznica za biti general ubiti 1200 katolika pa nadalje eto štaje bija ovi smradec

 • počivso u miru božijem predsjedniče.
  Bez Tuđmana nebi Hrvati joŝ se rijeŝili zloglasne JNA soldateske i komunizma.

 • Godisnjica smrti prvog hrv. presjednika i. Jadno i sramotno da se to ne obilježi na častan i dostojanstven nacin ksko to i prilici. Hrv Vlada, Sabor, Plenki, Jandrokovic, Milanovic sramite se. To pokazuje koliko se drzi do covjeka koji je zajedno sa braniteljima stvorio RH. Jadno. Titu i sada slave rođendane i polažu vijence , cvijeće. E moj narode kako smo kratkog pamćenja. Novac, novac i samo novac. Mrtve prodamo za interes.

 • Ni danas mnogi ne žele Hrvatsku, a zamislite prije 20-ak godina. ” A tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen na mene “

 • Pokoj mu dusi i velika mu hvala da konacno imamo svoju drzavu. Mislim da se i pokojni okrece u grobu kad vidi kako se upravlja danas Hrvatskom.

 • Kad je toliko volio Hrvatsku zašto je ubijao za zločinca tita i borio se protiv Hrvatske vojske i Hrvatskog naroda iisto i njegova supruga Ankica partizanka sa dna kace. Njihovi vjenčani kumovi Rade Bulat i Milka Kufrin jedni od najvećih zločinaca nad Hrvatskim narodom. Tuđman je produkd udbaško-partizanskih veza i zaštitio je te iste zločince koji su pobili preko pola milijuna Hrvata nakon drugog svjetskog rata. Danas predstavnici zločinačke politike usiddreni su u HDZ i zamisli Bože odaju počast na Grobljima mira onima koje je njihova zločinačka politika ubila.

 • E, moj Francek, nisi ni umro kako spada, a lešinari i strvinari, mrzitelji svega hrvatskog i katoličkog, ljubitelji svega lopovskog i kradljivci tuđeg vlasništva.obrušili su se na tebe kao zmije na piliće i kao bjesni psi na nemoćne ovce.Govorio si do kraja života kako Hrvatska uvijek zbog svega što joj se događalo u dvadesetom stolječu mora imati snažnu, dobro opremljenu i naoružanu modernim oružjem hrvatsku vojsku.Govorio si kako ta vojska uvijek mora imati pedeset tisuča pripadnika što je minimum minimuma za jednu državu poput Hrvatske koja se nalazi u specifičnom geospolitičkom okružju.Ima dugu granicu tisuču i više kilomatar ,jug i sjever su udaljeni dan vožnje s jednog kraja na drugi.Ozemlje je usko, i ranjivo, teško se može braniti kvalitetno, osima ako nema u svom sastavu više od stotine i pedest tisuča vojnika koliko je minimum bio i za akciju 0luja koja je pomela gamad i ološ s hrvatske zemlje.
  Nisi valjano ni umro a vojsku su sveli na pišljivih petanestak tisuča vojnika, onih za ratovanje nema ni toliko.
  Za svega ima novca ali za vojsku nema, ima no+vca za pišljive nevladine udruge i Sorošove pse plačenike koji muzu Hrvatsku do zadnje kapi a li za vojsku,hrvatsku vojsku u kojoj če biti pedest tisuća hrvatskih sinova .novca nema.Satraše te Hrvatsko, razni cigosi i udbaši.Mesiči, Sanaderi, Jace i Drace Kosor, Jusipoviči, i Mlianovići, Vrdoljaci i Liniči, Čačiči i Mačići te opljačkaeše do gole kože i gle čuda za sve te gadarije i lopovluike , optužiše teebe i živa i mrtva naš jedini Franjo…

 • Je bio partizan ali je stvorio Hrvacku Državu,nije pocinijo nikakav zločin u 2 svjeckom ratu,odan je bio Hrvackon narodu,i bio je politički zatvaran.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.