Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma u RS-u

Banja Luka, 24. septembra 2016. - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na referendumu u 10.00 sati u Domu kulutre u Laktasima. On je na biracko mesto dosao sa suprugom i sinom. Glasanje je pratio veliki broj medija. Foto FENA/FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/

Ustavni sud BiH poništio je rezultate referenduma održanoga 25. rujna 2016. godine u Republici Srpskoj.

Rezultati su poništeni zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkoga referenduma od 15. srpnja 2016., za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u suglasnosti s Ustavom BiH, javlja N1.

Ustavni sud utvrdio je da navedena odluka o raspisivanju republičkoga referenduma nije u suglasnosti sa članom I/2. i članom VI/5 Ustava BiH zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnoga suda kao institucije BiH, a takvu odluku dužni su poštovati svi organi i institucije javne vlasti.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, rekao je da je bilo poznato i prije odlučivanja i zasjedanja Ustavnoga suda kakvu će odluku donijeti.

“Ništa drugačije od ovakve sramne odluke Ustavnoga suda u kome sjede visoki dužnosnici SDA i nismo mogli očekivati. To je izravan udar na demokratsko pravo jednoga naroda i demokraciju za koju se zalaže i koju provodi Republika Srpska”, rekao je Dodik.

Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, rekao je da je odluka o poništenju rezultata referenduma u RS-u satisfakcija naporima Kluba Bošnjaka, koji od početka ukazuje da RS nije provela odluku o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS te da krši Ustav i Daytonski sporazum.

“Od početka ukazujemo da je referendum antiustavan i antidaytonski čin”, kazao je on.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: