Twitter u borbi protiv govora mržnje

twitter_1

Twitter je objavio da će poduzeti nove mjere kako bi ograničio i suzbio govor mržnje i uvredljivo obraćanje i ponašanje.

Ovaj potez je uslijedio nakon što su se društvene mreže našle pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država i vlada drugih zemalja nakon napada u Parizu i Kaliforniji da učine više na iskorjenjivanju onih koji pripremaju zavjere i nasilje, prenosi AFP.

“Mi vjerujemo da je zaštita od zloupotreba i uznemiravanja vitalni dio osiguravanja prava na slobodno izražavanje na Twitteru”, rekla je dužnosnica Twittera zadužena za internetsku sigurnost Megan Christina, prenosi Tanjug.

Prema novim pravilima, korisnici Twittera “ne mogu upućivati prijetnje nasiljem ili promovirati nasilje, uključujući prijetnje ili promociju terorizma” i “ne mogu poticati ili sudjelovati u vrijeđanju i maltretiranju drugih”.

Korisnici, kako je navedeno, “ne mogu ni promovirati nasilje ili izravno prijetiti ili napadati druge na osnovu vjerske, rasne, etničke pripadnosti, spola, seksualne orijentacije, godina ili hendikepa”, prenosi AFP.

(Al Jazeera Balkans)

Komentiraj: