Teroristi ne mogu uspjeti na Balkanu jer smo prevladali strah

terorizam

”Cilj terorističkih organizacija je izazivanje straha, što je u balkanskim zemljama ”teže”, jer su gotovo sve prošle kroz rat, pa je malo teže izazvati strah, stoga nismo ni primarna meta teroristima”, rekao je u razgovoru za Bljesak.info vodeći čovjek Krav Mage Hrvatska i jedan od vodećih stručnjaka za sigurnost i terorizam u Hrvatskoj, Marijan Škiljić.

”Jako teško je reći i prognozirati, ali niti jedna zemlja ne raspolaže s konkretnim podacima gdje postoji mogućnost izvršenja terorističkog napada, na koji način i sl. Manje-više u većini zemalja Europe su povećane mjere zaštite od terorizma. Što se tiče samog balkanskog područja, smatram da u odnosu na zemlje poput Francuske i Belgije, razina opasnosti od terorizma je znatno niža, što ne znači da se ne može nešto dogoditi”, smatra Škiljić, pojašnjavajući kako ne postoji značajnija prosudba da će se nešto dogoditi.

”Pojedinačni napadi su uvijek mogući i u BiH i u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta”, kaže Škiljić.

Po mišljenju ovog sigurnosnog stručnjaka, u našoj državi, kao i drugim država svijeta, najbolja prevencija je senzibiliziranje javnosti i koordinacija sigurnosnih službi.

”Prvenstveno je važno senzibilirati javnost o tom problemu, točnije da im se predoči opasnost na ispravan način. Ne iz političkog kuta, nego da se na racionalan način protumači ljudima što je stvarna opasnost, a što je prenapuhana opasnost koja možda odgovara nekoj političkoj opciji. A druga iznimno važna stvar je koordinacija sigurnosnih službi”, kaže Škiljić dodajući da nijedna služba sama po sebi nije dovoljno jaka nositi se s ovim problemom.

”Koordinacijom sigurnosnih službi u principu dobivaju se jako dobri rezultati. Kada se umreže sigurnosne službe veći broj organizacija se otkrije, a samim time smanjuje se i broj napada.”, kaže Škiljić, navodeći kako će se službe realno još dugo godina boriti s ovim problemom.

Odgovarajući na pitanje jesu li opravdane reakcije sigurnosnih službi u organizaciji osiguranja velikih događaja poput Europskog prvenstva, Škiljić je rekao kako je strah sam po sebi iracionalan, ali ono što je u Francuskoj bilo opravdano su stroge mjere.

”Teroristima su svaki događaji koji su od važnosti za šire mase bitni, jer oni gađaju lake mete koje nemaju jake mjere osiguranja. Na strogo osiguranim događajima, kao primjerice proteklo prvenstvo, teže je organizirati napad, jer to znači dobru logistiku i infrastrukturu, a ako se terorist zakači za infrastrukturu, automatski ga službe otkrivaju. Pojedinac nije dovoljno moćan da u takvim slučajevima napravi napad, dok ako ga radi grupa, lakše ju je otkriti”, kaže Škiljić pojašnjavajući kako sigurnosne službe u čak 70 posto slučajeva nisu otkrile napadača pojedinca, dok su u 80 do 85 posto slučajeva otkrivene terorističke grupe.

(Bljesak.info)

1 komentar

Komentiraj: