Prigodne poštanske marke HP Mostar u povodu Božića i Nove godine

Hrvatska pošta (HP) Mostar i ove godine izdala je dvije prigodne poštanske marke ”Božić i Nova godina” u arku od 10 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Autor likovnog rješenja je akademski grafičar fra Tihomir Bazina.

Marke nominalne vrijednosti 0,90 KM tiskane su u tiskari Zrinski u Čakovcu i u poštanskom prometu koriste se od 1. prosinca 2015. godine.

Božić je vrijeme kada svaki kršćanin u drugom čovjeku nailazi na lik Isusa Krista koji se rodio da bi cijelom čovječanstvu pokazao kako treba živjeti Ljubav. Jedna malena nezaštićena beba, koja se rodila unatoč svim opasnostima i preprekama, dokazala je da ne mora čovjek biti moćan i bogat da ga se štuje i 2000 godina nakon rođenja.

Božićno vrijeme svake godine nanovo podsjeća da je radost i smisao života u opraštanju, solidarnosti i ljudskim vrijednostima koje kršćani širom svijeta obnavljaju prisjećajući se Kristovog rođenja. Jedna od najvećih pobjeda nad strahom i jedno od najvećih predanja Božjoj providnost utkano je u rođenju Isusa Krista.

Priča o njegovom rođenju nije romantična, neizvjesna je i teško prihvatljiva, nema u njoj šarenog bora ni poklona, nema ni topline doma i mirisa kolača. Priča o rođenju Djeteta Isusa ima Boga u središtu, okruženog Marijinim predanjem i Josipovom poniznošću. Vraća nas biti našeg nastanka, potiče na razmišljanje što smo to mi pred Bogom i zašto nas On toliko ljubi.

Priča je ovo o Ljubavi, neizmjernoj i neshvatljivoj, ali Ljubavi koja otklanja sve tjeskobe i koja nam želi biti toliko bliska da pristaje na rođenje u štali.

(www.jabuka.tv)