Posušje: U Osnovnoj školi Ivana Mažuranića vlada kaotična atmosfera

ucionica

Na redakcijski mail portala Jabuka.tv stiglo je priopćenje Sindikalne podružnice Posušje točnije iz Osnovne škole Ivana Mažuranića, u kojoj se prozivaju ravnatelj ove škole Zdravko Pirić i voditeljica smjene Ljiljana Pirić za kršenje zakona i ponižavanje nastavnika u ovoj školi.

Priopćenje prenosimo u cijelosti bez uredničkih intervencija:

”S pravom se mi, učitelji Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje, pitamo vrijedi li ovo i za našu vlast. Imaju li imalo razuma oni koji ni nakon godinu i više dana ne poduzimaju ništa, oni koji su se oglušili na sve naše dopise, oni koji su zanemarili sve naše argumente? Upoznali smo predstavnike i lokalne i županijske vlasti o odnosu i postupcima ravnatelja Zdravka Pirića i voditeljice smjene Ljiljane Pirić prema uposlenicima naše škole.

U posuškoj osnovnoj školi zbilo se niz događaja kojima se ponižavalo nastavnike, degradirala služba, kršili zakoni i propisi. Iako su predstavnici vlasti čuli naša obrazloženja i dokaze za svaku od navedenih tvrdnji, do danas nisu poduzeli ništa. Na ovaj način su postali suučesnici u slanju poruke kako je moralna i zakonska kategorija irelevantan čimbenik.

U školi vlada kaotična atmosfera koja nije rezultat loših međuljudskih odnosa, kako to neki žele prikazati, već zbog autokratskog i samovoljnog rukovođenja ravnatelja. Kroz povijest je uvijek bilo amoralnih osoba koje su, poput ravnatelja Pirića, radi vlastitih interesa bili spremni učiniti sve, ne mareći kako će to utjecati na ljude oko njih. Glad za vlašću i vlastitim prosperitetom kod njih je daleko jači nagon od bilo kakvog osjećaja srama i poniženja zbog štete koju nanose u svojoj radnoj okolini.

Nismo zaboravili kako se Zdravko Pirić kao čelnik Sindikata ne tako davno borio za prava svojih kolega. Nažalost, vrlo brzo je zaboravio na ciljeve svoje borbe. Njegov jedini cilj je bio zadovoljiti svoje osobne interese.

Ravnatelj Pirić krši važeće zakone i propise, omalovažava i vrijeđa učitelje, njegova retorika često nije primjerena ustanovi u kojoj radi ali ni funkciji koju obnaša. Prijetnje, laži i klevetanja naša su svakodnevnica. Ravnatelj Zdravko Pirić onemogućava rad sindikalnog povjerenika na način da mu pod prijetnjom policije priječi boravak u prostorijama škole. I konačno, u našu školu je došla policija. Što još reći?

Zbog ravnateljevih postupaka naša škola je na rubu ponora. Nećemo i ne možemo dozvoliti da se naši problemi stavljaju pod tepih i drže u tajnosti i stoga nadležne pozivamo na razum i zahtijevamo da preuzmu svoj dio odgovornosti.”

Sindikalna podružnica Posušje 

(www.jabuka.tv)

118 komentara

 • Možda ne poduzimaju ništa prozvani iz općine i ministarstva jer neki članovi sindikata ne znaju da im je tako “teško” dok ne pročitaju na portalima.

 • šta njih briga,unaprijedili ga od sindikalca velikog ” borca za prava svojih kolega” u ravnatelja, da šuti i tako riješili problem(njihov).Tako se to radi. A šta s kolegama?

 • Kako je nama “mrsko” pročitati da je kod vas tako krasno. Ima toga svagdi, samo mi nismo žugljivi da po selu pričamo o problemima u kući. Neki su obletili sve kuće da kažu da im čeljad ne valja.

 • Triba skupit hrabrosti i upozorit na nepravdu i laz pa makar i u kuci bila. Nas jadni covik i danas misli da svoju celjad triba sakrit i kad zlo cini.

 • Ministrica zajedno sa načelnikom gura probleme pod tepih.Činjenica je da tako ne može
  više.Smeća je previše.Zato,ministrice zasuči rukave i radi pošteno svoj posao ili siđi sa fotelje za koju očito nisi dorasla!Helena je štitila Pirića i još neke svoje nesposobne miljenike.Nova ministrica je samo Helenina produžena ruka.Nama je dosta i nemojte misliti da ćete nas ušutkati!!!

  • Ministrica radi posteno pa se zato i ne petlja u ovakve gluposti. Nije tu kriv samo ravnatelj,to je ocito,i do sindikalaca je. Svi su isti pa se na ravnatelja okomili,iako nije ni on andjelcic.

   • Ma da..pošten rad=nerad..odnosno zaštita arogantnih,nesposobnih ravnatelja na štetu prosvjetnih djelatnika.Nije posao ministra da štiti podobne,već da rješava probleme i radi za dobrobit svih prosvjetnih djelatnika.Bivša ministrica u svom mandatu ništa pozitivno nije napravila.Ukinula pravilnik o zapošljavanju,skratila devetogodišnje obrazovanje…a probleme nije rješavala već ih je ostavila novoj ministrici .Baš me zanima što će ova nova napraviti..za sada se ponaša poput svoje prethodnice.:)

 • podrška kolegama, neko mora dignuti glas. Dobro reče fratar na nedavnoj propovjedi: em što nas strigu ko ovce, još bi zabranili blejat

 • lako je vama Koćerinjanim kad vam je Bog dao da imate sreću sa ravnateljima od pokojnog Slavke pa sada do Željka , a kako je ovim ostalim sa Jankom, Sandrom i Stankom pitajte njihove učitelje

 • Tako je Ti iznad. Primaju i Janko i svi ostali bez natječaja i koga hoće i sa diplomama kojekakvim ..nikom ništa ima 20 godina i u 1. i 2. osnovnoj školi ,Gimnaziji,Strukovnoj……i nitko ništa im ne može ni Sud.

 • Ljudi moji,posuska skola je najveca skola u BiH. Skola ima preko 100 uposlenika,a prosvjetni radnici su sve gori. Vecina nema valjane dipolme,cast izuzetcima,stvarno svaka cast. Dobro sto nemaju diploma,nego su sve gore osobe a jako oh je puno. Stariji i pametniji,ujedno ti sto imaju pravu diplomu,se i ne petljaju u ovakve gluposti. Profesori,ucitelji,nastavnici se ne vole međusobno pa sve ode kvragu. I kako ce djeca ista nauciti,tko im je uzor,tko? Naravno jedino stariji ucitelji,koji nisu u nikakvim konfliktima. No,otiđoh predaleko. Ono sto htjedoh reci je to da se ravnatelj mora nekako boriti protiv toliko radnika. Ne mislim boritti,vec uvesti nekakav red,jer ovo godinama nije u redu. On sam mora upravljati tolikim narodom,a oni ne mare ni za cim. Ne mislim da je i on dobar,isti je. Ali ne moze se covjeka tako javno omalovazavat,riješite to unutar skole,a ne sve k’o ,,izdajice gice” stavljati na internet i objavljivati u ostale medije,jer tako djeca ne mogu biti skladna kad vide da ni ucitelji nisu!! Zato prestanite s glupiranjem,prestanite!

  • Ne treba podjela na stare i mlade. Mladi su skoro uvijek bili borbeniji i revolucionarniji dok su se stari mirili s postojecom politikom. Sto se tice diploma, ima svega, kupljenih i mukom stecenih. Ne treba Pedagosku akademiju dizati u nebo. To su ipak samo 2 godine studija.

  • Ti ocito nisi dobro pročitao članak a situacija je gora od članka.Dodi da vidis i pozeljet ces da negdje drugdje zivis.Jadni prosvjetari ko ih vodi.

 • Kakav je to direktor i njegov zamjenik da nemoze uvesti red u svojoj firmi tj školi a za to primaju plaću. Znaci nisu dostojni te funkcije i nek daju ostavku. Svi novi direktori koji dođu na rado mjesto krive svoje pred hodnike za neuspjehe. .zar nije vrjeme da se poduzme nešto. Svi svašta rade svi šute.

 • Realni-nisi realan ni u čemu u svom komentaru većina profesora je diplomirala i teškom mukom,trudom, neizdrživo visokim školarinama i odricanjem kako sebe ta<ko i roditelja diplomirala. Profesori su stub svakog društva bez obzira koliko su plaćeni mizerno i potcjenjeni enormno. I nikako se profesori ne mogu uspoređivati sa starijim kolegama koji imaju Učiteljsku školu ili Pedagošku akademiju,a takvi su većinom i na poziciji…i kako reče "moraju se boriti" umjesto stručno i odgovorno na istoj razini biti sa svojim uposlenicima kolegama profesorima i nastavnicima , i ne samo radi svoje ravnateljske pozicije nego na dobrobit naše djece a i profesora,pogotovu ,pa da djeca nauče i izuče školu i fakultette …Ali treba početi raspisivati natječaje i birati najbolje a ne samo podobne pa bi sve bilo puno korisnija za djecu i društvo.

 • Sta se svi sad odjednom čude …..ko da nisu znali…pa oni se svađaju po školi već odavno….zapošljavaju se nesposobni priko veze….nekome ce glava odletit brzo

 • Koliko ja znam Opcina osniva skolu i brine se o odrzavanju iste,a ovi par osoba sto sebe zovu Sindikalnom podruznicom Posusje valjda vidili od Pirica kako je on preko Sindikata stigao do ravnatelja pa bi sad i oni samo za razliku od njih Piric nije klevetao ljude po portalim, nego se borio i izborio za vece place, a ovi sad kako cujem u carsiji nosaju jos kolektivni ugovor koji je Piric potpisao i klevetaju ga

  • Ocito znas Pirica i znas da nije informatički pismen pa zato nije pisao,zato po carsiji laje o kolektivu.I Helenicu nije prije obozavao a sad je .Nije prija volio adz sad je jer ne bi opstao da njih nije bilo i njegove dignute ruke u zrak.

  • Malo je reci teror,i oni koji mu sute boje ga se i mrze ga.A par njih ga “vole” i to oni kojima treba stalni posao.A cujem i gica rrrrrrr se boji i gleda s kim u smjeni radit kad se vrati ubrzo. Puno toga je zasrrrrala.

 • Poglavari velebni su postavljeni da stvaraju svađu medu djelatnicima,ogovaraju kolege,ispijaju kafe i gledaju gdje pobrati koju markicu.Zar ne ?

 • Svi čelnici sindikata streme ravnateljskoj il ministarskoj fotelji rušeći sve pred sobom i ostavljajući nered iza sebe .Gdje je čelnik sindikata ovjesio Statut sindikata . NIGDJE .

 • Ko je sve završio za nastavnika i ko predaje kad bi znali.Škole su postale utočište za mnoge domaćice kojima je postalo dosadno kod kuće.Puno je tračibaba u toj školi.
  Sindikat bi se moga bavit i drugim stvarima a ne direktorom.Vi nazivate čovjeka nesposobnim koji je srušio dvi vlade i dobio podršku od svih učitelja.Nije savršen ali je dosta radio.

 • Beskrupolozni lazljivci spremni na sve kako bi zastitili svoje dupe.Spletkare i unose razdor u skolu pod parolom-Zavadi pa vladaj!Ne razmisljaju o tome da ce se jednoga dana vratiti u ucionicu.

 • Pirić ima više studentskog, nego radnog staža.
  Da nebi rata nikad nebi ni završio.
  Pirić i Ćosić generacija nikad završenih matematičara.

 • Bio je Vjeko otvorio fakultet, nego ga zatvoriše. Šta će ti osnovna i srednja, kad nikad nije kasno, donesi pare i odaberi diplomu.Nije samo kaotična atmosfera u toj školi.Kaos je svuda oko nas naročito u vladara kojie ne zanima škola, nisu ni bili u njoj osim za izbore.
  Nije ni čudo što se sve događa,kada umjesto povećanja plaća vlada smanji ljudima zato što je nestalo para zbog lopovluka.
  Pa pohapsite lopove i biće para.Kada će se početi kažnjavati kriminal zna li iko.Milioni su otišli u aute, vile po moru i Blidinju, pa znaju to svi, samo nije se niko izmlatio ni zatvorio.

 • Vladu triba zbog drugi stvari prozvati, zbog krađe i nemara a ne zbog nekoga direktora.I u štrajk obavezno zbog ponižavajućeg statusa učitelja.To moraju raditi sindikati a ne razdor unutra.

 • Zasluzili ste ovakvo stanje jer sami tvrdite da dugo traje. Trebali ste se odmah pokrenuti i rijesiti se ovih tlacitelja, a ne trpjeti ponizavajuce ponasanje i da na vas policija zovu.

 • Gdje treba govoriti, sramota je šutjeti. Šutnjom štitimo ono što je loše. Kršćanski je reći istinu i upozoriti odgovorne da čine loše. Sv. Ivan kaže: Istina će vas osloboditi.

  • Istina se treba znati.Oni koje zele da se zataska sve sigurno su i oni u mutnim poslovima.Istina je gora od ovoga sto pise u clanku.Ponizavanja i zatupljivanja od strane nepismenih vida je svaki dan.Zato istinu iznosite i nek idu vise Pirici dosta ih je vise, nikad gore vodje u toj skoli nismo ni culi ni vidjeli.Od izgleda i ponasanja do nepismenosti.

 • sramota je o samovolji ravnatelja šutit u 21. stoljeću .a opet kome se obratit kad na vlasti ruka ruku mije? birači tražili ste -gledajte

  • Kad se skompaju piric i piricka nema im ravni. Ona mrska kolegice a gospar piric je podrzava. Malo su u kaficu preko puta skole pa se nemaju kad dogovoriti o stanju u skoli. Vazno e otracati djecu i roditelje a to gospdi ide od ruke.

 • Koliko ja znam prije ovi pirica su bile u vas penave i ovi isti ih smjenjivali zajedno s Piricem Je li to u vasoj skoli ide po abecedi

 • Piric, Cosic su dugo studirali ali ovaj njihov predsednik Sindikata duvnjak sto predaje muzicki je neki dan na muslimanskom vakultetu u Mostaru veliki hspevoc u pedesetoj posta nastavnik

 • U OŠ u Posušju sindikat vodi ona plava učiteljica Bešlić koja je i s Piricima bila u Sindikatu te jela i pila s njima i slijepo provodila njihove ideje u djela. Sta joj bi pa okreni ploču

 • Jadna nasa dica dok se oni bore za sindikalne i direktorske fotelje, izgleda da je sindikalna fotelja pola puta do direktorske. Umjesto da se pozabave kako bolje djeci priniti znanje da i roditelji ne vode na instrukcije od engleskog,matematike i dalje da nebrojim oni se dovezali direktora. Sram nek vas bude. Svi imate sve placeno pa se svađate priko portala. Ne branim direktora ali kako postovanje zeli te od dice koja na trenigu košarke pricaju kako im se nastavnici svađaju.

 • Tako je,j mislim da bi bilo bolje oko gradiva se brinuti nego oko direktora.
  Ta dica dolaze u srednju školu bez osnovnoga znanja.Jer tamo rade i nesposobni i neodgovorni ljudi.
  Kako je tek u srednjoj posuškoj školi. Dicu uče i muče udbaši i komunjare. Kontrolni radovi i pitanja se po nagovoru daju unaprid nekima I nastavnik u strahu mora dati pitanja nekom mazlunu koji mora dobiti 5. Sutra će on na visoke škole. Jeste li za to čuli?

  • Velika uciteljica jedina koja je u povijesti skolstva pala strucni je Piricka , a i poslije drugog polozenog strucnog i dalje nepismena.Svi to znamo i svaki dan pratimo kako se i dalje “prosipa”.

 • Dok dica nemaju ni pristojan tolet, perači prave privatne milionske objekte i prodaju diplome.Pa vi opet birajte ministre ko i do sada.Opet su se uhljebili ljudi koji se vozaju skupim autima i nemaju pojma di se škola nalazi.

 • Mogli bi malo mi o Roći popričat. Za one koji ne znaju, to je profesor fizike na Brijegu koji se ponaša kao totalni luđak. Djeca kad ispričaju njegove nebuloze, ja sebi ne mogu doć. Ali, naće se neko luđi i od njega. Ne može vječno….

 • Imai gori stvari od toga siledžija pribije izmlati dečka koji trenira uspješno i niko ništa.Tom Mustapiću se daje posa u školi umjesto da ga se udalji.Košarku mušku uništio u Posušju.Toliku štetu praviti i vlat ništa.

 • Što će pojedincima biti novi izvor zadovoljstva kad sve ovo završi, pa da, otići će na nedjeljnu misu i glumiti da imaju privatni život .

 • Što Duvnjak(HSP) uradi u posuškoj školi, a moja žena se prijavljuje godinama na natječaj u Duvno nece da je prime jer ne živi u Duvnu. Čamber naredio Tomiću kad je bio direktor da ga zaposli,kao što je i svoju kćer zaposlio, a moja žena prije nje dvi godine završila politikkkkkkka

 • Prosvjeto ne dajte da vas provociraju i vode bolesni umovi nego se drzite jedni uz druge kao i do sada.Imate dooooosta argumenata za strajkove jer vam nista ne uplacuju i jos vas budale podobne unistavaju.Sve to prati oko Velikog brata.

 • Ko više ovu prosvjetu forsira .Neradnici ljudi treba ih sve kod privatnika .Ne bi ovoliko pisali da rade koliko pričaju .Ocjena slabo .Sad im teško ..”

  Kad će Ćosić uplatit našim studentima Širokobriježanima 3 000 km da mogu ručat u menzi ko i drugi studenti ?

 • zdravko pirić na nagovor one udovice pirić držao je na platnom spisku podvornicu u školi batin do 85 godine života iako nije mogla dolaziti na posao a sada je bez valjanog natječaja primio njenu kćer koja je sve više nego radnik. smradoluk prolazi.

 • Čujem da će morati vratiti novce oni koji su živjeli na jednoj adresi a bili prijavljeni na drugoj , naravno udaljenijoj.

 • Sttrajk svakako.Place uzasne. Okanite se Pirica ima puno gori stvari. Malo koja skola bi iznosila takve gluposti. Puno je on i dobra pokrenuo i borio se protiv lopovluka u politici pa nekome smeta. Neka se ovi sto pisu upitaju sta su uradili za skolu.

 • Lako je lupat gluposti. Pometite ispred svoji vrata. Ima jedna grupa babetina tracibaba NE zna radit svoj posa pa se bavi tudjim

 • U tako velikoj školi mora biti i problema. Radite svoj posa i biće sve uredu. Svoju sramotu i priču o bacanju kamena ko je bez grijeha završimo. Založimo se da se porez plaća i da se prosvjeta plati dostojanstveno a ne da se bavimo tračevima i štrajkovima.

Komentiraj: