Postupak i uvjeti dobivanja hrvatske osobne iskaznice

osobna_iskaznica_hrvatska

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na starosnu dob, kao i na to imaju li ili ne prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Svi koji imaju ispunjene ove uvjete od 1. srpnja mogu izvaditi novu hrvatsku osobnu iskaznicu sa svojom stvarnom adresom.

U razgovoru za RDV Marina Mandić iz odjela za odnose s javnošću MUP-a Republike Hrvatske objasnila je postupak i uvjete dobivanja hrvatske osobvne iskaznice.

Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, potrebno je izvršiti uplatu, čiji iznos ovisi o izabranom postupku izdavanja – redovnom, ubrzanom ili žurnom.

Također je potrebno dati na uvid ranije izdanu osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu kojom se može provjeriti identitet, priložiti fotografiju, te potpisati ugovor o davanju usluga certificiranja.

Ukoliko podnositelj zahtjeva nema hrvatsku putovnicu, potrebno je na uvid donijeti i domovnicu i rodni list, piše RDV.

“U redovnom postupku osobna iskaznica se izdaje u roku od 30 dana i cijena je različita, ovisno o starosti građanina- 60 kuna za djecu do 5 godina, djeca od 5 godina i odrasli 79,50 kn, a za osobe iznad 65 godina cijena je 49,50 kn.U ubrzanom postupku iskaznica se izdaje za 10 dana uz cijenu 195 kn, a za podnositelje u žurnom postupku osobna se izdaje za tri dana, a cijena je 500 kn“, pojasnila je Mandić.

Djeca do navršenih 12 godina života ne moraju biti nazočna pri podnošenju zahtjeva. Osobna iskaznica vrijedi 5 godina, s iznimkom za osobe iznad 65 godina za koje se izdaje trajno.

Sudeći po gužvama na šalterima policijskih postaja u Hrvatskoj mnogi su građani iz BIH iskoristili mogućnost traženja hrvatske osobne iskaznice.

(RDV)

17 komentara

  • Ako imas hr.putovnicu nju i uvjerenje o prebivalistu(cips) ,dvije slike( za hr putovnicu naglasti kad ti budu izradjivali ) .ako nemas hr putovnicu unmjesto nje nosis domovnicu i rodni list i ostale nabrojane dokumente . 80 kn i pravac najbliza policijska postaja u hr.

  • najprije nam oduzmu hrvatske osobne, a sad vide koliko su novaca na nama zaradili za osobne i putovnice pa nam opet dopuste da mozemo imati njihove dokumente? Zato sto nas vole? Malo sutra! Trebaju napuniti drzavnu kasu….A je li itko provjerio kako cemo prelaziti granicu s hrvatskom osobnom i autom registriranim u BiH? za to su nas prije kaznjavali i oduzimali auta, a ja nisam cuo da se taj zakon promijenio…A mi svi poletili izvadit osobnu , a nitko ne zna nista o tom zakonu. Molim, ako netko zna, da se javi.

    • Ja koliko znam kaznjavalo se ako si prijavljen u Hr a vozis auto BiH tabla, a ne ovo sto si ti rekao, jer do sad nismo ni mogli imati hrv osobnu ako nismo prijavljeni u HR

      • Ja koliko znam kaznjavalo se ako si prijavljen u Hr a vozis auto BiH tabla, a ne ovo sto si ti rekao, jer do sad nismo ni mogli imati hrv osobnu ako nismo prijavljeni u HR

    • trebas neki dokument bilo šta gdje si se izjasnio da si Hrvat po nacionalnosti, meni su tako rekli u konzulatu, pa onda pisati neku molbu da bi dobio domovnicu, sa domovnicom možeš ili putovnicu ili osobnu, što ti volja

Komentiraj: