Pet najpoželjnijih namirnica za početak dana

zovsena-kasa

Svi znamo da je doručak najvažniji dnevni obrok koji se nipošto ne smije preskakati.

Ovo je pet najpoželjnijih namirnica za početak dana.

1. Zobena kaša (sadrži vlakna, beta-glukan i bogata je omega 3 masnim kiselinama te sadrži folate i kalij). Najviše je vlakana u prepolovljenim zrnima (steek-cut), a birajte uvijek zobene pahuljice bez dodatka šećera. Skuhaju se za samo 15 minuta, a možete ih zasladiti medom, mlijekom, ili im dodati voće i malo orašastih plodova.

2. Grčki jogurt s karakterističnim oštrim okusom bogat je kalcijem i bjelančevinama, sadrži ih dvostruko više nego obični jogurt. Najbolje ga je za doručak pojesti samog, bez slatkih dodataka i nećete uskoro biti gladni. A ako želite još i nešto slatko, možete pojesti neko voće po svom izboru.

3. Pšenične klice. Samo dvije žlice pšeničnih klica osiguravaju čak 15 posto dnevno preporučenog unosa vitamina E koji nam u prehrani obično nedostaje. Možete ih dodati doručku tako da ih umiješate u obični jogurt ili u svoj najdraži smoothie.

4. Grejp pozitivno utječe na izgaranje viška kilograma i ravnotežu šećera u krvi. Osim toga, grejp je vrlo zasitan, odličan je za hidraciju organizma i bogat je antioksidansima koji jačaju imunosni sustav. Za dobro kombiniran doručak konzumirajte ga zajedno s bjelančevinama – jajem ili običnim jogurtom.

5. Banana je puna dobrih ugljikohidrata koji su ‘glavni krivac’ za to da se dugo nakon doručka osjećamo sito. Sadrži veliku količinu kalija, a dobro se kombinira sa žitaricama i zobenom kašom. Sve ove namirnice djeci osiguravaju energiju, jačaju imunitet i čuvaju ih od učestalih infekcija koje se u hladnijim mjesecima lakše šire u vrtićima i školama. Važna je i raznovrsna prehrana, bazirana na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, povrću i drugim kvalitetnim namirnicama, koja isključuje rafinirane proizvode, posebno šećer, piše Slobodna Dalmacija.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: