Na hercegovačkim kupalištima potrebne sigurnosne i higijenske mjere

ciscenje_korito_listica_12

Gradski odbor Naše stranke (GO NS) Mostar oglasio se danas priopćenjem za javnost u kojem se navodi kako je veliki broj nesreća na hercegovačkim kupalištima, koje su imale tragičan ishod u vidu utapanja ili trovanja vodom, uzrokovan nepostojanjem spasilačkih službi, kao ni organiziranih punktova za hitnu medicinsku pomoć u neposrednoj blizini javnih plaža i kupališta.

‘’Prije nego se određeno kupalište uvrsti u turističku ponudu, vlast je dužna provjeriti jesu li ispunjeni minimalni sigurnosni i higijenski uvijeti za to, a ukoliko je riječ o javnim površinama onda je sama odgovorna uspostavi te uvijete. Obaveze su tu jasne. Ali posljednje tragične nesreće na Boračkom jezeru i u Neumu, kao i niz trovanja uzrokovanih povećanim nivoom bakterija u vodi ukazuju na niz ozbiljnih propusta vlasti kada je u pitanju zdravlje i sigurnost građana’’, kazao je Rijad Durkić iz GO NS Mostar.

Također, Durkić u priopćenju navodi kako sustavno rješenje spomenutog problema znači najprije mapiranje lokacija, zatim formiranje sigurnosnih timova zaduženih za određena područja, kao i zaduživanje nadležnih državnih službi za kontinuirana mjerenja kvaliteta vode.

‘’Cilj je na kraju izraditi funkcionalan Zakon o sigurnosti na javnim kupalištima koji bi precizirao sve mjere i službe za odražavanje reda na tim lokacijama’’, zaključio je Durkić.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj: