Mostar: Višemilijunski dug privatnoga Komosa žele prebaciti na Grad

mostar_panorama_zapad

Mostar ima čak pet komunalnih poduzeća. Time se ne mogu pohvaliti ni daleko veći gradovi od središta Hercegovine. Ali, unatoč tome, grad na Neretvi je i dalje jedna od najprljavijih urbanih sredina u regiji, piše Večernji list BiH.

Komunalna poduzeća različito posluju. Jedna uspijevaju izmiriti glavninu dugovanja, što je slučaj s Parkovima, a druga pokušavaju prebaciti dugovanja na Grad Mostar. Takav je slučaj u Komosu. Iako je Komos jednim dijelom u privatnom vlasništvu, određeni politički krugovi pokušavaju izlobirati da Gradska uprava preuzme milijunska dugovanja.

– Istina je kako se pokušava dovršiti proces u kojem će Grad Mostar preuzeti osam milijuna maraka dugovanja ovoga poduzeća. Također, pojedinci pokušavaju zemljišta koja su u vlasništvu Komosa izuzeti iz stečajne mase. Sve se događa daleko od očiju javnosti i jasno je kako određeni politički krugovi pokušavaju ovaj scenarij provesti u djelo – govore nam naši sugovornici iz mostarske Gradske uprave.

Zanimljivo je kako su neke dokumente potpisali pojedini dužnosnici Gradske uprave u vrijeme kada gradonačelnik Ljubo Bešlić nije bio u gradu.

– Normalno je da se postavlja pitanje je li to slučajno ili se određeni procesi rade za vrijeme odsutnosti gradonačelnika. Komunalni poslovi u doglednoj se budućnosti moraju odvojiti od političkih utjecaja jer ovakvo stanje ne vodi nikamo. Samo je pitanje tko ima snage presjeći određene ustaljene načine rada i konačno krenuti u reformu ovoga sustava – smatraju naši sugovornici.

Dodaju i kako Grad Mostar ne smije preuzeti milijunsko dugovanje Komosa koji je dijelom u privatnom vlasništvu.

– Preuzimanje osam milijuna maraka obveza ugrozilo bi stanje u gradskom proračunu. Godinama se suočavamo sa smanjenjem prihoda zbog promjene u raspodjeli novca, a preuzimanje osam milijuna maraka duga značilo bi početak kaosa u gradskim institucijama. U konačnici, zašto bi gradske vlasti plaćale dugovanja tvrtke koja je dijelom u privatnom vlasništvu – zaključuju naši sugovornici.

Najavili su kako će uskoro biti objavljeni planovi za stečaj Komosa. U tim dokumentima se navodno vidi što su sve pojedinci bili spremni učiniti u ovome procesu, a na kraju, prema tvrdnjama naših sugovornika, Grad Mostar preuzeo bi teret dugovanja, dok bi neki drugi na tome poslu zaradili velik novac. Izgleda kako se pitanje komunalnih poduzeća ponovno vraća u središte pozornosti Mostaraca.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: