Ministarstvo obrane BiH samo na plaće i naknade potrošilo 191,7 milijuna

vojska_bih_os_BiH_3

Ministarstvo obrane (MO) BiH popis sredstava, potraživanja i obaveza nije izvršilo u skladu sa važećim propisima, a dio pokretne perspektivne imovine nije evidentiran u poslovne knjige, navedeno je u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o poslovanju MO u 2015. godini.

Kako navode revizori, ovakvo zatečeno stanje, ali i uočene slabosti kod realizacije novčanih donacija, neefikasan i nepouzdan proces javnih nabavki, kao i ukupno neriješeni status nepokretne i pokretne neperspektivne vojne imovine, što dodatno opterećuje proračun Ministarstva, bili su osnova da revizija zauzme mišljenje s rezervom.

Revizori upozoravaju na niz nerealiziranih preporuka te navode da su ponovo uočene nepravilnosti u poslovnim knjigama. Između ostalog, nisu poduzete značajnije aktivnosti na realizaciji novčanih donacija, kao ni na provedbi projekta trajnog rješavanja smještaja profesionalnih vojnih lica, dok Ministarstvo nije poduzelo ni konkretne aktivnosti na unapređenju internih kontrola vezanih za poslovanje blagajne.

Inače, MO BiH je u 2015. imalo proračunski zahtjev oko 308,4 milijuna KM, no odobreno im je 286 milijuna, ali i određene novčane donacije, te je Ministarstvo u prošloj godini raspolagalo sa 295,8 milijuna KM. Od tog iznosa, za bruto plaće i naknade isplaćeno je gotovo nevjerojatnih 191,7 milijuna KM!

“Zakonom o proračunu Ministarstvu je odobreno 10.011 zaposlenih. Tijekom 2015. u MO i Oružanim snagama radni odnos su zasnovale 252 osobe, dok je 319 osoba napustilo Ministarstvo po raznim osnovama”, navode revizori.

U MO BiH tijekom 2015. godine isplaćen je i veliki broj naknada, najviše za prijevoz (čak oko 13,2 milijuna KM), topli obrok (9,5 milijuna), regres (oko tri milijuna KM), odvojeni život (oko 6,3 milijuna).

Također su isplaćene i naknade za mirovne misije (oko četiri milijuna KM), smještaj (oko 8,3 milijuna KM), za smještaj dužnosnika (36.446 KM), pomoć u slučaju smrti (885.751 KM), pomoć u slučaju teže invalidnosti (248.100), otpremnine (698.169 KM) te ostale posebne naknade (226.434 KM).

Tijekom prošle godine isplaćeni su i razni dodaci na plaću (oko 3,77 milijuna KM), dok su ukupno ostvareni putni troškovi iznosili oko 3,5 milijuna KM (u zemlji oko dva milijuna, u inozemstvu oko 1,46 milijuna KM). Revizori navode da su izdaci za telefone i poštu iznosili oko 648.000 KM, a za energiju i komunalne usluge čak oko 6,6 milijuna KM. Posebnu pozornost državna revizija skreće na neefikasan sistem javnih nabavki.

“Ministarstvo je tijekom 2015. pokrenulo 168 postupaka. Od 35.617.908 KM planiranih sredstava za nabavke, ugovoreno je 18.035.904 KM. Uvidom u realizaciju pokrenutih postupaka uočeni su nedostaci”, ističu revizori. Na kraju preporučuju Ministarstvu da, s ciljem uspostave efikasnog sustava javnih nabavki, dodatno unaprijedi sve faze, a posebno fazu planiranja. U petak smo željeli čuti i mišljenje o izvještaju čelnih ljudi MO BiH, međutim, ministrica Marina Pendeš je poručila da je na godišnjem odmoru i da zovemo njenog zamjenika Borisa Jerinića, koji nije odgovarao na pozive, prenose Nezavisne novine.

Najvažniji nalazi Izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH za prošlu godinu, kojim su obuhvaćena 74 korisnika proračuna, su neopravdano usvajanje Zakona o proračunu institucija BiH, neprovođenje odluka Ustavnog suda, slabost sustava financijskog upravljanja i kontrole te interne revizije, neusvajanje blagajničkih standarda, javne nabake i dr, rekao je u petak u Sarajevu Dragan Vrankić, glavni državni revizor.

On je naveo da institucije koje su za poslovanje dobile mišljenje s rezervom u ukupnom izvršenju revidiranog proračuna institucija BiH sudjeluju sa čak 53,28 posto. Od 74 institucija, pozitivno mišljenje dobilo je 27, pozitivno uz skretanje pažnje 40, mišljenje sa rezervom jedna, mišljenje sa rezervom uz skretanje pažnje pet, a uzdržavanje od mišljenja jedna institucija, prenose Nezavisne.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Koliko je potrošio Državni parlament,Dom naroda,Vlada Federacije itd. Koliko je otišlo na njihove dnevnice,vozila,hranu,pratnju,odvojeni život,de nam malo novinari o tome pojasnite. Pojasnite nam koliko su ti zastupnici radili u godini dana,tako vlade kantona i županija i njihovi ministri. Tu se troši bespotrebni novac a vojska je vazda postojala i jela i imala uniforme i odore.U ovoj državi svi su problem od vojske,umirovljenika,ratni i civilni invalida ali političari su tko svete krave zaštićeni,samo oni rade kvalitetno i bez njih se ne može.

Komentiraj: