Korupcija u tenisu – 40 mečeva pod sumnjom

australian_open

Više od 40 teniskih mečeva u razdoblju od tri mjeseca u 2015. godini je pod sumnjom da je namješteno, prenosi ABC.

Sumnjivi mečevi, u prosjeku tri tjednu, odigrali su se u Kolumbiji, Maroku, Rusiji i Njemačkoj između rujna i studenog prošle godine, objavila je australska kuća koja se bavi istraživačkim novinarstvom.

Najmanje 20 igrača u vezi je s namještanjem tih mečeva. Oni su prijavljeni teniskim vlastima još ranije jer je nekolicina njih poznata istražiteljima od 2008.

Neki od tenisača nalaze se na “crnoj listi” zajedno sa ljudima iz “podzemlja” koji kontroliraju klađenje širom Azije. Tu listu čine oni za koje su nadležni utvrdili da ne igraju uvijek na pobjedu. Više od 350 imena upisano je u crnu listu, uključujući i najmanje 10 onih koji su sudjelovali na ovogodišnjem Australian Openu.

Poznato je da su dvojica slabije rangiranih Australaca, ali većina potiče iz Južne Amerike, Azije i istočne Europe, gdje su mjere za sprečavanje namještanja najslabije.

Izvještaj australske ABC kuće u okviru istrage ”Četiri kuta” objavljen je po završetku prvog Grand slama sezone i predstavlja nastavak optužbi za namještanje i korupciju u tenisu, kao i negodovanja zbog multimilijunskog sponzorskog ugovora između Australian Opena i kladionice William Hill (potpisan prošle sezone).

Krovne organizacije u ovom sportu naložile su opsežnu istragu prvog dana Australian Opena o korupciji nakon navoda o namještanju mečeva. BuzzFeed i BBC otkrili su 16 igrača koji su gubili mečeve kada su uplate protiv njih bile učestale.

Talijanski Tuttosport bez osnova i dokaza objavio je da je Novak Đoković namjerno izgubio meč od Fabricea Santoroa na Mastersu u Parizu, prenosi B92.

(Fena)

Komentiraj: