Islamska država audio snimkom potvrdila ubojstvo Tomislava Salopeka

tomislav_salopek_ISIL

Militantna skupina Islamska država navodi u audio snimci objavljenoj u četvrtak da je njezin egipatski ogranak ubio hrvatskog taoca, dan nakon što je fotografija obezglavljenog tijela za koje se tvrdi da je hrvatski taoc kružila internetom među pristalicama skupine.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da snage sigurnosti te zemlje još nemaju “potvrđenu informaciju” o odrubljivanju glave Hrvatu.

Fotografija, koja je kružila Twitter profilima pristalica skupine Sinajska pokrajina, prikazuje odrubljenu glavu čovjeka postavljenu na njegovo tijelo, s crnom zastavom Islamske države u pozadini.

Pored fotografije su bile snimke članaka iz arapskih novina s naslovima “Hrvatska potvrđuje podršku Egiptu u njegovim naporima u borbi protiv terorizma i ekstremizma” i “Hrvatska potvrđuje svoju kontinuiranu podršku regiji Kurdistana”.

Reuters nije mogao potvrditi autentičnost slike iz neovisnih izvora.

U današnjoj audio snimci o njenim aktivnostima širom Bliskog istoka, Islamska država navodi: “U Sinajskoj pokrajini, vojnici kalifata ubili su hrvatskog taoca čija je zemlja sudjelovala u ratu protiv Islamske države nakon što je istekao rok, a egipatska i njegova vlastita vlada su ga napustili”.

Prošli je tjedan na snimci koju je postavila Sinajska pokrajina prikazan čovjek koji se predstavio kao Tomislav Salopek i navodi se da će ga skupina ubiti u roku od 48 sati ukoliko “muslimanke” zatočene u egipatskim zatvorima ne budu oslobođene.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shukri u srijedu je poručio svojoj hrvatskoj kolegici Vesni Pusić da vlasti čine sve što je u njihovoj moći da pronađu i uhite otmičare, priopćilo je njegovo ministarstvo.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj: