Hrvatici iz BiH hrvatski MUP već 18 godina odbija dati državljanstvo

Hrvatica Irena Mijatović iz Dervente je protjerana 1992. i od tada živi u Hrvatskoj bez prestanka, no MUP joj odbija dati domovnicu, piše Jutarnji list.

‘Nakon MUP-ova rješenja iz lipnja ove godine kojim se gđi Mijatović nalaže da se iseli iz Hrvatske, zvala nas je doslovce svaki ili svaki drugi dan i bojažljivo pitala: Ne mogu me izbaciti iz Hrvatske, jel da ne mogu? Ne mogu doći po mene i odvesti me?’, ispričao je novinarki Jutarnjeg lista odvjetnik Zvonimir Raić, moleći da pri pisanju članka uzme u obzir činjenicu da je njegova klijentica u teškoj situaciji i narušena zdravlja koje bi moglo dodatno ugroziti iznošenje pojedinosti o bolesti i njezinu liječenju.

A priča Irene Mijatović, Hrvatice iz BiH kojoj MUP ne želi dati hrvatsko državljanstvo i uporno je pokušava deportirati u BiH, saga je o osamnaest godina dugoj, i još neizvjesnoj borbi s birokracijom. Irena je kao mlada žena došla u Zagreb, da bi u jednom trenutku odlučila trajno riješiti svoj status, zatraživši hrvatsko državljanstvo. Ispada, međutim, da je podnošenjem zahtjeva da se i njezino ime i prezime upiše u knjigu državljana RH napravila prvi korak u pakao.

‘Gđa Mijatović se ni na koji način nije mogla zamjeriti ni jednoj osobi, posebno ne u MUP-u, da bi to bio razlog opstrukcije priznanja njezina prava na državljanstvo RH, nego je njezin slučaj primjer apsurdnosti i surovosti birokracije’ kaže njezin odvjetnik Raić koji je početkom studenoga od Ustavnog suda ishodio rješenje da se privremeno odgađa deportacija Irene Mijatović u BiH.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

  • Ja sam kao hrvatica iz Bih u Hrvatskoj dozivjela puno neugodnjaka i nepravde.i u cekaonicama gdje su i romkinje i muslimanke imale bolji tretman i prednost.samo zato sto sam HERCEGOVKA.javno i jasno mi je dato do znanja! Nema veze !!

    • s takvim stavom koji je očigledan…..hercegovka sam pa vrijedim kao čovjek više od romkinje ili muslimanke…..nisi drugo ni zaslužila

    • Tocno to, samo sto Hrvati, narocito odavde, kontaju da su bogom dani i bolji od drugih. Pripadate istoj ljudskoj vrsti, nista bolja ni od koga nisi niti zasluzujes preferencijalni tretman.

  • Hercegovka zašto izvrćeze ne riječi nego komentar od anonimno zar je upitno kako se Hrvat u Hrvatskoj treba i osjećati u svojoj državi i naravno i ispred svih drugih pa i roma i muslimana jer to je naša hrvatska država stoljećima i generacijama rođenjem a ne drugim načinima a i takvi bi trebali biti izuzetak.

  • Nisam ni ja ništa dobila ali sam ponosni Hrvat i nitko mi to ne može osporiti za razliku od mnogih koji nisu Hfvati a uživaju umjesto Hrvata i svaki dan dovlače rodbinu jer je netko od njih ko zna kalo se doćepao hrvatske domovnice i tu je problem.
    a da su sbi Hrvati iz hercegovine na hrvatskom proračunu to je sitnica u odnosu na one koji žive po Bosni i odlsze i dolaze po socijslu porodiljnd…. jer niti rade niti im odgovara da rade a omi koji rafe najviše su zaposleni na RTL i Novoj tv a i državnim poduzećima.

  • Eno penzionera iz rata na Farmi. Gledate li show Farma na Nova tv ? Onaj tip iz Sinja zove se Gordan u vojnoj je penziji. Bio je na DU-ratištu. Što ce mu penzija? Pa zdrav je kao dren, na farmi jede za dvojicu, puca od mišića i snage. Kao tenk je. Takvi su naši vojni penzioneri glasači hdz-a. Sramota. Bio sam i ja u ratu. Gdje meni penzija i mojoj braći dvojici braće? Nismo u hdz. Pjuc na hdz.

Komentiraj: