Higijensko-sanitarno stanje vodnih objekata u ŽZH nije zadovoljavajuće

voda_cesma_1

Prema strategiji upravljanja vodama na području Federacije BiH, koja je usvojena 2011., na središnji sustav vodoopskrbe, gdje se voda kontinuirano kontrolira na zdravstvenu ispravnost, priključeno je svega 60% stanovništva, navedeno je u izvješću o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u FBiH za 2014.

Poboljšane izvore vode za piće (voda iz vodovoda, zaštićeni bunar, zaštićeni izvor) koristi 99,6% stanovništva. U većini lokalnih objekata vodoopskrbe na području FBiH, što podrazumijeva bunare, izvore, cisterne te čatrnje, voda za piće se ne kontrolira na zdravstvenu ispravnost, ne vrši se kloriranje, a zone sanitarne zaštite uglavnom nisu definirane. Neki središnji objekti vodoopskrbe imaju definiranu samo prvu zonu sanitarne zaštite i zastarjele načine kloriranja, piše Večernji list.

Ne postoji jedinstven registar vodoopskrbnih objekata, što onemogućuje potpuni uvid u sustav vodoopskrbe, kao i donošenje mjera u cilju poboljšanja vodoopskrbe. Zbog svega se toga vodoopskrba smatra jednim od glavnih problema javnog zdravstva. Iako postoje značajni vodni resursi, kontrola zdravstvene ispravnosti vode nije u potpunosti zadovoljavajuća, posebice u ruralnim područjima, gdje se stanovništvo opskrbljuje vodom iz individualnih vodnih objekata (lokalni vodovodi, bunari, cisterne, čatrnje, nekaptirani izvori).

Na području USŽ, HNŽ, ZDŽ, SBŽ, BPŽ, TŽ, ŽZH, HBŽ i PŽ higijensko-sanitarno stanje vodnih objekata i sustav javnozdravstvene kontrole vode za piće nisu zadovoljavajući. Izvorišta središnjih vodovoda uglavnom imaju reguliranu prvu i drugu zonu sanitarne zaštite. U većini županija prva zona sanitarne zaštite je zadovoljavajuće osigurana, dok se već u drugoj zaštitnoj zoni često nalazi jedan ili više potencijalnih zagađivača.

Najčešći potencijalni zagađivači su neuređena i “divlja” odlagališta. Zbog nedostatka suvremene opreme, u FBiH nije moguće određivati parametre kao što su pesticidi, fenoli, mineralna ulja i neki teški metali, tako da se ne može dati odgovarajuće mišljenje o zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti vode za piće. O kvaliteti vodoopskrbe može se suditi i po epidemiološkoj situaciji vezanoj uz oboljenja čiji se uzročnici mogu nalaziti u zagađenoj vodi, a to su na prvom mjestu crijevne zarazne bolesti, piše Večernji list.

U posljednje četiri godine zabilježen je neujednačen trend stope crijevnih zaraznih bolesti na području FBiH. U 2014. stopa obolijevanja od crijevnih zaraznih bolesti je bila veća u odnosu na 2013. za 0,24%. Po županijama, najveća stopa registrirana je u BPŽ, a najmanja u ŽZH. Primjetan je porast stope obolijevanja od crijevnih zaraznih bolesti u županijama pogođenim svibanjskim poplavama.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

 • Normalno da stanje nije zadovoljavajuće: vodovodne cijevi se prvi pu mijenjaju nakon postavljanja prije 60+ godina. Stare su zahrđale i u katastrofalnom stanju. Svako malo, prije ovih radova, negdje u gradu je pucala cijev od vode. Glavno da se naplaćuje skupa voda u JP Vodovod. Fuj!

 • Da li netko zna kolika je cijena analize zdravstvene ispravnosti vode od strane domacinstva koje se napaja vodom iz catrnje ili bunara u ŽZH i gdje je to moguće obaviti….?

 • pod pokroviteljstvom naših gradskih otaca u periodu od 10.04.2017 do 10.04.2096 godine na olimpijskim bazenima Garišta – odigrati će se završne borbe ŠIROKOBRIJEŠKE VATERPOLO LIGE.
  na turniru sudjeluju slijedeći vaterpolo klubovi – u daljem tekstu VK-,
  vk izbično, vk dobrkovići, vk čerigaj , vk crne lokve, vk ljubotići , vk kočerin, vk privalj , vk dužice , vk rasno , vk buhovo.
  zadaci navedenih klubova do početka turnira
  -registrirati klub
  -raditi na masovnosti i odabiru vaterpolista – nije nužno da budu plivači
  -napraviti bazen
  -naći političara koji će otvoriti bazen
  -naći sponzore

  ostale varijacije na ovu temu izmislite sami

  nemojte zaboraviti uliti vodu u bazen , može i flaširana
  prva nagrada na turniru bidon lištice

 • A sta je sa Ugrovacom da vidite kako se bijeli sve oko Feala kao da je pao snijeg sramota ne pijemo tu vodu al svejedno je uzas ekoloska katastrofa

 • Kako će stanje bit zadovoljavajuće kad nitko ne vrši analizu vode ŽZH jer nema ni sanitarne službe ni sanitarca ni jednog koji bi vršio analizu.
  Mi u ZZH nemamo analize i niti znamo koliko je voda za piće loša. A tek u školama i bunarima.Kanalizacija je u rijeci.otpadne vode i boje.

 • Po ovoj priči se da zaključiti da ruralna područja koja koriste čatrnje,cisterne iz Lištice i privatne bušotine nemaju zadovoljavajuću kontrolu voda,to je donekle istina,a istina je isto i da se sve kontrole voda u gradskim vodovodima fingiraju mnogo puta da bi svi mirno spavali,a zapravo je prava istina sasvim nesto drugo,jer ko će snositi posljedice i ko financirati problem ako se javno obznani da voda puno puta nije za piçe,javno zdravstvo sa opcinama rizikuje puno puta stvarno stanje stvari.moram reći da privatne vode-čatrnje i bušotine su u našim područjima puno ispravnije ua piće nego ova gradska i kad se rade privatne kontrole je puno transparentnije

Komentiraj: