FBiH: Štrajk 18. prosinca u svim ustanovama od vrtića do fakulteta

Uposlenici svih odgojno-obrazovnih ustanova u Federaciji BiH 18. prosinca od 12.00 do 12.30 sati stupit će u generalni štrajk upozorenja ukoliko Vlada Federacije u roku od 15 dana ne ispuni dva zahtjeva Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture (SSVOONK) BiH i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja (SSOOIO) FBiH.

– Zahtjevi su otpočinjanje pregovora u vezi usklađivanja važećih kolektivnih ugovora u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja sa novim Zakonom o radu i produženje kolektivnih ugovora za 90 dana – rekao je predsjednik SSOOIO FBiH Selvedin Šatorović na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, piše Večernji list.

Ako ovi zahtjevi ne budu ispunjeni, naglasio je, početkom drugog polugodišta naredne godine uslijedit će radikalne mjere.

– Želimo da se plate obrazovnih radnika na nivou BiH, odnosno Federacije ujednače bez obzira u kojoj županiji rade. Plate su trenutno od 660 KM do 1.021 KM. Također, zalažemo se za ujednačavanje pedagoških standarda, čime bi se stvorili jednaki uvjeti za sve učenike – dodao je Šatorović.

Predsjednik SSVOONK BiH Đevad Hadžić podsjetio je da su sindikati sve svoje obaveze u skladu sa Zakonom o radu ispunili, definirajući prijedloge koje su dostavili vladama županija.

Prijedlozi sindikata temelje se na zahtjevu da ne budu umanjena prava radnika.

Hadžić je izrazio žaljenje jer vlade nisu ispunile obavezu otpočinjanja pregovora sa sindikatima.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Treba bjezat odavde odnosno tjeraju nas odavde…pitanje; trebamo li im ucinit uslugu i otici u normalnu drzavu ili ostati i suprostaviti im se? Problem zbog kojeg je suprostavljanje tesko moguce je sljedeci; politika koju vode neki jos od vremena Rimskog carstva -“zavadi pa vlada”! Zato putovnicu i polako na zapad a oni neka vladaju samo kome ce vladat kad nas pola nestane odavde???

Komentiraj: