Deset filmova koji su bolji od knjiga po kojima su snimljeni

filmovi u knjiznici

Iako će mnogi ljubitelji knjiga to nerado priznati, ponekad je film jednostavno bolji od svog književnog predloška. Popularni portal goodreads.com tako ima i kategoriju u kojoj su čitatelji smjestili sve one filmove koji su, po njihovom mišljenju, potukli knjige.

Mišljenja se razlikuju, ali brojni čitatelji su u prvih deset smjestili sljedeće naslove:

1. Bilježnica
2. Princeza nevjesta
3. Vrag nosi Pradu
4. Trilogija Gospodar prstenova
5. Zvjezdana prašina
6. Klub boraca
7. Dnevnici Bridget Jones
8. Forrest Gump
9. Lav, vještica i ormar
10. Šetnja za pamćenje

Mi se sa svim izborima ne slažemo, ali je sigurno da glasovi tisuća čitatelja nešto znače. Međutim, čini se da ovo više govori o popularnosti filmova nego o tome koliko s knjige loše.

Na primjer, filmovi iz trilogije Gospodar prstenova su osvojili svijet, njihovi likovi su učinili glumce iznimno popularnima, a baš ta trilogija se poprilično drži knjige, samo što je knjiga ponekad malo teška u svojim kartama Međuzemlja i razumjevanjem pojedinih odnosa i pojmova, dok se u filmu sve vidi, pa je lakše pratiti brojne likove i sva događanja.

Izuzetno dobri filmovi, poput filma Forrest Gump, Klub boraca, Princeza nevjesta te Zvjezdana prašina, su uglavnom prvo pogledani pa onda pročitani, a nekim knjigama se ipak malo preteško nositi sa odličnim glumcima i općenito dobrim filmom, pogotovo ako su u nekim djelovima malo teže ili nespretno napisane.

Film Bilježnica publika uglavnom obožava, a Ryan Gosling je osvojio srca obožavateljica širom svijeta igrajući ulogu Noaha. Za knjigu se čitatelji uglavnom slažu da je (u usporedi sa filmom) premlaka, da likovi imaju znatno više karaktera u filmu nego u knjigama, film je još u stanju izazvati emocije, a knjiga je jednom riječju – mlaka.

Što vi mislite? Je li knjiga uvijek bolja od filma i slažete li se s izborom iznad?

(www.jabuka.tv)

Klikni OVDJE i posjeti naš novi kutak LIFE

Komentiraj: