Ćorluka: Želimo biti regionalni lider

petar_corluka2

Ako se po jutru dan poznaje, onda će ova godina za kompaniju ”Violeta” iz Gruda biti prilično uspješna. Početkom 2015. godine, ”Violeta” je otvorila pogon za proizvodnju tekućih deterdženata i omekšivača rublja u Grudama, u koji je uloženo 30 milijuna KM. Osim toga, na početku poslovne godine promovirali su novi deterdžent za ručno pranje posuđa pod brendom ”teta Violeta”.

”Violeta” na tržište BiH plasira 50% proizvodnje, dok druga polovica ide za izvoz. Apsolutni je lider sa više od 50% tržišnog sudjelovanja u kategorijama kuhinjskih ručnika, toaletnog papira i vlažnih maramica, te među vodećim brendovima u kategorijama higijenskih uložaka i baby pelena, kaže Petar Ćorluka, predsjednik Uprave kompanije ”Violeta” iz Gruda, u razgovoru za portal eKapija.com.

petar_corluka

Razgovarali smo i tome koje ”Violetine” proizvode kupci najviše žele, na koji način tvrtka motivira svoje radnike, te o planovima za naredno razdoblje.

Otvorili ste novi pogon za proizvodnju tekućih deterdženta i omekšivača rublja. Koliki su kapaciteti i koliko je novca uloženo?
– Pogon je počeo raditi početkom ove godine sa 40 uposlenih u jednoj smjeni i velikom potencijalom za nova zapošljavanja. Prostire na 15.000 m² s proizvodnim kapacitetom od 60.000 tona godišnje. Cjelokupna investicija je koštala 30 milijuna KM.

Ranije ste najavili i pogon za pravljenje higijenskih proizvoda za njegu tijela. Dokle se stiglo sa tim planovima?
– Sada radimo na istraživanju potreba potrošača i tržišnog potencijala kako bismo imali što kvalitetniju podlogu za razvoj formulacija i stvaranje viskokokvalitetnih proizvoda, u potpunosti prilagođenih zahtjevima potrošača.

Koliki su trenutni proizvodni kapaciteti “Violete” u Grudama i koliko imate zaposlenih?
– Osim pogona za proizvodnju deterdženata i omekšivača s kapacitetom od 60.000 tona godišnje, tu su još linije za proizvodnju papirne konfekcije, baby pelena i vlažnih maramica, higijenskih uložaka i proizvoda za inkontineciju. Proizvodni pogoni u BiH i Hrvatskoj upošljavaju 210 ljudi, a grupacija ”Violeta” ukupno ima 870 uposlenih u tri zemlje.

Violeta Grude

”Violeta” se našla među deset najpoželjnijih poslodavaca u BiH, prema ovogodišnjem izboru portala Posao.ba. Čime motivirate radnike?
– Prije svega, dajemo šansu mladim ljudima bez radnog iskustva da u dinamičnom radnom okruženju steknu veliko znanje. Uposlenicima pružamo redovna i stimulativna primanja, mogućnost napredovanja, konstantnu edukaciju kroz različite treninge i seminare, različite sadržaje poput teretane, knjižnice, restorana s raznovrsnim jelovnikom, poklon za rođendan, te godišnje zalihe baby proizvoda prilikom rođenja djeteta.

Na koja sve tržišta izvozite? Imate li u planu širenje izvoza?
– Tržište Slovenije i Hrvatske pokrivamo preko vlastitih tvrtki kćeri, dok na tržištima Makedonije, Srbije, Crne Gore, Kosova i Mađarske imamo izgrađenu distributivnu mrežu preko partnerskih tvrtki, ekskluzivnih distributera ”Violeta” proizvoda. Izvozimo, također, na tržišta Njemačke, Francuske, Velike Britanije i skandinavskih zemalja, te konstantno širimo naše izvozno tržište i planiramo nastavak takvog trenda u budućnosti.

Šta je najtraženije na stranom tržištu?
– Toalenti papir i kuhinjski ubrusi svakako su najvažniji izvozni proizvod s kojima smo tržišni lideri u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te također imamo značajan udio u Sloveniji i drugim izvoznim tržištima. U kategorijama baby pelena, vlažnih maramica i higijenskih uložaka jedan smo od vodećih brendova u snažnoj internacionalnoj konkurenciji.

violeta_grude_010615Koliki postotak proizvodnje ostaje na tržištu BiH? Šta se najviše prodaje?
– Na tržištu BiH ostaje oko 50% proizvodnje, dok se preostalih 50% plasira na izvozna tržišta. “Violeta” je apsolutni lider s više od 50% tržišnog sudjelovanja u kategorijama kuhinjskih ručnika, toaletnog papira i vlažnih maramica, a također smo među vodećim brendovima u kategorijama higijenskih uložaka i baby pelena.

Koje tehnologije primjenjujete u proizvodnji?
– Sve proizvodne linije opremljene su najsuvremenijom, prvenstveno njemačkom i japanskom tehnologijom, koja omogućava proizvodnju po svjetskim standardima kvalitete. Početkom godine počelo je da radi visoko efikasno postrojenje za proizvodnju deterdženata i omekšivača koje udovoljava svjetskim ekološkim standardima. U tijeku je, također, instalacija stroja za nove pelene s inovativnom tehnologijom koja omogućava vrhunsku mekoću i prozračnost, te očuvanje suhoće.

Koje certifikate posjeduje tvrtka ”Violeta”?
– Grupacija “Violeta” je krajem 2012. godine dobila certifikat međunarodne norme ISO 9001, koji danas predstavljaju svjetski priznati kriterij sustava upravljanja kvalitetom i okolišem. Posjedovanje certifikata je jamstvo kupcu da proizvođač radi na kvalitetan način i u skladu sa svim svjetskim ekološkim standardima. Također, posjedujemo certifikata ISO 14001 koji predstavlja okvir za inovativni razvoj temeljen na ideji zaštite okoliša, sprječavanja onečišćenja i zaštite prirodnih resursa, te OHSAS 18001 koji dokazuje da sustav upravljanja unutar tvrtke osigurava proaktivnu zaštitu zdravlja i sigurnosti radne snage. Osim navedenog, većinu proizvoda testiramo u institutima “Fresenius” i “Eurofins” koji su najcjenjeniji u Europi.

Kakvi su planovi za naredno razdoblje? Hoće li biti još investicija?
– Konstano radimo istraživanja o potrebama tržišta i imamo mnoštvo planova za širenje proizvodnje u budućnosti. Trenutno je u fokusu novi pogon i povećanje proizvodnog kapaciteta s kojim dolazi i potreba za novim radnim mjestima. Cilj nam je postati regionalni lider u proizvodnji higijenskih proizvoda. Potrebe za kvalitetnom radnom snagom stalno rastu i u planu su dalja zapošljavanja.

(www.eKapija.com)

19 komentara

Komentiraj: